Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Pilotprojekt med märk-DNA i Södra Sandby och Genarp

Genarp och Södra Sandby väljs ut för ett pilotprojekt med DNA-märkning. Det har Lunds brottsförebyggande råd beslutat.

En UV-lampa identifierar DNA-kod på borrmaskin.Bild: Lars Möller
Bakgrunden är ett förslag från Liberalerna att testa DNA-märkning i Lunds kommun. Inspirationen kom bland annat från Staffanstorp, där både bostadsinbrott och bilinbrott minskat rejält sedan kommunen och polisen började satsa på märk-DNA.
Politikerna i Lunds kommunstyrelse ställde sig bakom L-förslaget och överlät till Lunds brottsförebyggande råd att besluta om vilket område som skulle väljas ut för ett pilotprojekt.
Och på tisdagen bestämde brottsförebyggande rådet, där bland annat kommunen, polisen och brottsofferjouren är representerade, att pilotprojektet ska genomföras i Genarp och Södra Sandby.
– Från polisen hade man framfört att det är viktigt att Södra Sandby är med, för det har varit en del bekymmer och oro där. Utifrån statistik över inbrott och inbrottsförsök kan det vara befogat att Södra Sandby blir ett försöksområde, säger Philip Sandberg (L).
– Sedan ville vi från Liberalerna få med Genarp också för där har vi fått många signaler om att boende har varit oroliga, till exempel under semestertider.
Pilotprojektet ska starta efter årsskiftet, pågå under drygt ett år och sedan utvärderas.
– Har det fallit väl ut och medborgarna är nöjda så kan man införa det på bred front i hela Lunds kommun, säger Philip Sandberg.
För kommunens del handlar det enligt honom bland annat om att anordna informationsmöten och att sätta upp skyltar som visar att märk-DNA används – detta för att avskräcka tjuvar. Det blir upp till den enskilde att avgöra om man vill beställa märk-DNA.
Finns inte risken att inbrotten nu istället sprids till andra orter, som till exempel Dalby?
– Det var en farhåga vi hade i början. Men när vi träffat folk från Stiftelsen Tryggare Sverige, som har arrangerat olika seminarium om detta och visat vilka resultat som finns, så har de varit tydliga med att man inte flyttar över det till något annat område. Det blir en varaktig minskning av antalet inbrott och inbrottsförsök, säger Philip Sandberg.
Gå till toppen