Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pizzamannen, Snövit och Munken Handbagage i Dödsriket

Lågstadieelever har varit med och tagit fram pjäsen ”Jakten på den största skatten”. Den berör de stora frågorna: Vad händer efter döden? Var hittar man kärleken?

– Teater är mycket bättre när man varit med och gjort den själv, än sån som andra har bestämt, säger Ajla Mahmic som går i andra klass på Stenkulaskolan.
Pjäsen, som sätts upp av Teater JaLaDa, har tagits fram tillsammans med barn i årskurs två och tre på Stenkulaskolan, Dammfriskolan och Nydalaskolan. Det började i januari, när barnen tillsammans med teatergruppen tog fram de olika karaktärerna i pjäsen genom workshops, övningar och teckningar.
Brita Björs som Snövit, Alaá Rashid som Fjäderkvinnan och Anna Asp som Olivia.Bild: Lars Brundin
– Under den första övningen skulle barnen berätta om karaktärernas personlighet och liv som om de var på deras begravning. Vi fastnade på döden och bestämde oss för att utforska den, berättar regissören Rayam Al Jazairi.
I pjäsen får vi följa med bästisarna Olivia och Snövit på en färgsprakande, spännande resa genom dödsriket. Där de träffar Pizzamannen, Fjäderkvinnan och Munken Handbagage, allt utifrån idéer barnen själva kommit med.
– Jag tycker pjäsen är rolig och spännande och bra. Men den borde vara lite mer spännande, säger Ajla Mahmic.
Teater JaLaDa är landets enda teatergrupp med fokus på flerspråkig teater. I ”Jakten på den största skatten” pratas både svenska, arabiska, engelska, italienska, tibetanska och gammalegyptiska.
– Vi jobbar mycket med att man ska kunna förstå pjäsen utan att förstå alla ord, berättar Hanna Olsson, som är producent för pjäsen.
Skådespelarna Brita Björs, Anna Asp och Alaá Rashid tillsammans med regissören Rayam Al Jazairi. Efter föreställningarna i Malmö ska ”Jakten på den största skatten” ut på turné i landet.Bild: Lars Brundin
Eleverna har också varit med och tagit fram ett fördjupningsmaterial som barn på andra skolor runt om i landet kan ta del av efter att ha sett pjäsen.
Projektet har gett mersmak hos barnen som varit med:
– Jag vill hålla på med teater tills jag går i nian, säger Ajla Mahmic.
Vad: Flerspråkiga barnteatern ”Jakten på den största skatten”.
Var: PotatoPotato, Bokgatan 16, Malmö
När: 26 och 27 november.
För vem: Barn från sex år och deras familjer, som pratar ett eller flera språk.
Gå till toppen