Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Spelberoende har svåra konsekvenser

Projektet "High Stakes" ska följas av forskare i Lund. De vill kartlägga problem hos unga spelare och utveckla metoder för att förebygga och hjälpa tidigt.

Bland yngre spelare är nätkasinon och spelautomater vanligast.Bild: Aas
– Vi vet en del om spelandet i befolkningen som helhet, men saknar kunskap om den här gruppen. För att nå dem krävs en viss approach. Man måste vara flexibel och möta dem där de befinner sig, säger Anders Håkansson, läkare vid vuxenpsykiatrins spelberoendemottagning i Malmö och forskare i beroendemedicin.
Ett forskarlag vid Lunds universitet ska studera och utvärdera mötena och samtalen med ungdomar i riskzonen på Flamman Ungdomarnas hus i Malmö. På nätet ska det finnas webbenkäter och självtester med direkt återkoppling och information om hur man får hjälp.
Läs också De ska hjälpa ungdomar att inte spela bort sina liv
Trots att spelberoende är en etablerad diagnos finns offentligt driven behandling på mycket få platser i Sverige, enligt Anders Håkansson. I Malmö finns dock två mottagningar som tar emot personer från hela Skåne, en som drivs av regionen och en av kommunen.
Vi tror att en hög andel unga har ett problematiskt spelande och riskerar att utveckla att faktiskt beroende med ekonomisk förlust, psykisk ohälsa, relationsproblematik och stort lidande.
– På många håll finns inget utbyggt system för var man söker sig med spelproblem, särskilt inte i ett tidigt skede. Därför är det heller inte lätt att få en uppfattning om beroendebeteenden. Men vi tror att en hög andel unga har ett problematiskt spelande och riskerar att utveckla att faktiskt beroende med ekonomisk förlust, psykisk ohälsa, relationsproblematik och stort lidande.
Mer uppmärksamhet och diskussion kring spelberoende kan göra människor försiktigare och vara tillräckligt för att hjälpa när problemen inte hunnit bli så svåra, säger Anders Håkansson.
Läs också ”Jag har varit på väg att spela bort min familj”
Men en del unga kan behöva behandling och med ny kunskap hoppas han att vården ska bli bättre på att fånga upp tidiga tecken på beroende av spel, på samma sätt som med alkohol och droger.
– Vi är också intresserade av hur spelberoende som handlar om pengar hör ihop med nät- och spelbeteende i övrigt. Vi tror att det gör det på vissa sätt. Samma mekanismer kan triggas igång i hjärnan.
FAKTA

Så vet du om du har spelproblem

Läkaren och forskaren Anders Håkansson om de främsta tecknen på att en person har problem att hantera spel om pengar:
1. Du märker att spelandet upptar allt mer av din tid och dina tankar i vardagen. Det börjar ta över från sådant som normalt varit roligt och viktigt för dig.
2. Ditt spelbeteende förändras. Istället för att spela för att det är spännande och lustfyllt gör du det för att jaga tillbaka förluster. Det är ett tydligt tecken på beroende.
3. En av de starkaste indikationerna på att du har bekymmer är att du börjar ljuga för din omgivning. Du vill inte längre berätta hur mycket du spelar för och hur mycket du förlorar.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen