Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Solen skiner inte alltid över de svenska pensionärerna i Spanien."

Min forskning visar att bara exceptionellt rika eller exceptionellt integrerade Spanienpensionärer har möjlighet att åldras på ett värdigt sätt och dö i Spanien. Det skriver Anna Gavanas, docent i genusvetenskap och doktor i socialantropologi vid Linköpings universitet.

Costa Brava i Spanien. Under två år har Anna Gavanas, docent i genusvetenskap och doktor i socialantropologi, gjort drygt 200 intervjuer med svenska pensionärer på spanska solkusten och Kanarieöarna.Bild: Stefan Ed
Många människor är idag varken bundna till sin släkt eller till den plats där de växte upp. Men det innebär inte alltid ett lyckligt slut.
Det finns en rad myter om vilka de svenska pensionärer som väljer att bosätta sig i Spanien är: bortskämda golfare, skattesmitare eller alkoholister. Men bland Spanienpensionärerna finns ett stort spektrum.
I Spanien lever svenska folkpensionärer, fattigpensionärer, sjukpensionärer och en och annan hemlös. Den stora majoriteten är varken välbärgade eller ekonomiskt utsatta.
Jag har under två år gjort drygt 200 intervjuer med svenska pensionärer på den spanska solkusten och Kanarieöarna.
Två vintrar har jag levt bland Spanienpensionärerna och deltagit i deras sociala liv.
Min forskning visar att bara exceptionellt rika eller exceptionellt integrerade Spanienpensionärer – som talar flytande spanska, har spansktalande anhöriga och kan navigera i det spanska samhället –har möjlighet att åldras på ett värdigt sätt och dö i Spanien.
Svenskar som flyttar till Spanien på ålderns höst är ett växande fenomen och till en början kan livet vara enkelt i solen. Kring kusterna finns sedan länge olika former av service anpassad för turister, till exempel restauranger med menyer på olika språk, affärer där det går att köpa svensk mat (julskinka och knäckebröd) och en rad föreningar som vänder sig till svenskar. Men när åldern tar ut sin rätt förändras Spanienpensionärernas omständigheter.
Snart står det klart att solen inte alltid skiner över de svenska pensionärerna i Spanien. Landet är en av EU:s minst utbyggda välfärdsstater och har en av Europas lägsta nivåer av offentlig äldreomsorg. Tanken har länge varit att familjen ska bistå när människor inte längre klarar sig själva.
Ytterst få svenska pensionärer har möjlighet avsluta sina dagar på dyra privata inrättningar i Spanien. Det gör att många måste förlita sig på ett improviserat hopkok av privata lösningar för att förlänga sin vistelse i landet. Är de fortfarande skrivna i Sverige, trots många år i Spanien, kan de hamna mellan stolarna utan tillgång till vare sig svenskeller spansk välfärd. Kanske klarar de inte av att styra upp allting som krävs för att flytta tillbaka. För vissa är det inte heller ett alternativ. De har inget hem och inga anhöriga att återvända till.
Under arbetet med min bok Pensionärsplaneten, som kommer ut om ett par veckor, har jag mött pensionärer som beskriver valet att bo i Spanien som en ekonomisk nödvändighet: de har inte råd att bo i, eller resa till, Sverige. Ett exempel är Britta, som är ensamstående och arbetar informellt med hemtjänst för andra svenska pensionärer för att kunna klara sig i Spanien. Med sin pension på 9 000 kronor i månaden anser hon att hon inte har råd att flytta tillbaka till Sverige. Ett annat exempel är pensionärsparet Doris och Staffan som lever på en sammanlagd pension på 14 000 kronor i månaden. De har bestämt sig för att stanna i Spanien ända till slutet trots bådas mycket sviktande hälsa.
Spanienpensionärernas levnadsvillkor påverkas i större utsträckning av deras sociala situation och deras familjesituation än om de bott i Sverige.
Många kvinnor går i förtidspension i samband med att deras äldre män vill flytta till Spanien. När mannen sedan går bort kan de få en kraftigt försämrad ekonomisk och social situation. Umgänget bygger till stor del på att man ses som par. Vissa av änkorna har dessutom låg pension eftersom de har varit hemma med barn.
Änkorna har inte sällan tagit hand om sina äldre män fram till deras död. När de sedan själva behöver hjälp finns det ingen i Spanien som tar hand om dem. Ibland ingriper spansk socialtjänst, Svenska kyrkan, svenska konsulatet eller grannar. Ibland griper ingen in – och pensionären i fråga hittas avliden av sin hyresvärd.
Konsten att checka ut med flaggan i topp är ofta viktigt för Spanienpensionärer. Mina intervjuer visar att de inte vill ligga någon till last och att det värsta för dem vore att tyna bort, bortglömd och ensam i den svenska kylan och mörkret. Vill det sig väl så kan pensionären förljuva sina sista år i solen och värmen, med ett mer socialt och aktivt liv än om de bott kvar i Sverige. Men vid oförutsedda händelser och sviktande hälsa har inte alla strategier och resurser för att återvända till den svenska välfärdsstatens trygghet och har därför en tynande tillvaro i solen in i det sista.

Anna Gavanas

Anna Gavanas är docent i genusvetenskap och doktor i socialantropologi vid Linköpings universitet. Hon är också författare till den kommande boken Pensionärsplaneten.
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen