Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Vänförening: Låt biblioteket stanna kvar

Låt Västers bibliotek stanna kvar i de nuvarande lokalerna på Örnvägen. Det föreslår Västers biblioteks vänförening. Enligt Gunilla Flygare, marknadschef på LKF, är den uppsagda lokalen ännu inte uthyrd.

Bild: Stefan Ed
Hyresavtalet för lokalerna på Örnvägen har sagts upp i tron att Västers bibliotek skulle kunna flytta in i en nyrenoverad Folkparksbyggnad.
En utredning visar nu att renoveringen blir dyr, 65 miljoner kronor, och därmed är framtiden för biblioteket Väster oviss.
– Vi försöker se på olika lösningar. Det kan bli en nedläggning av biblioteket under en period och det är tråkigt såklart. Men vi måste anpassa oss efter den ekonomiska situation vi står inför. Utgångspunkten är inte att lägga ner biblioteket men situationen med Folkparksprojektet har försvårat läget, säger Joakim Friberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Läs också Förslag: Flytta Västers bibliotek till Polhemsskolan
Bibliotek Väster startades för 26 år sedan och var då först i Lund med att som biblioteksfilial driva en programverksamhet med soppluncher, filmvisning och föredrag. Enligt Joakim Friberg finns det en förhoppning om att denna verksamhet kan räddas.
– Det är lättare att hitta lokaler till programverksamheten. Det finns flera kommunala lokaler i närheten som två skolor och en träffpunkt vid ett särskilt boende. Bokutlåningen kan vi stötta med buss.
Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) vill utreda om det går att renovera Folkparksbyggnaden till en mindre summa pengar (femton miljoner kronor) så att Bibliotek Väster och även Teater Sagohuset kan flytta in där.
Men Lena Hammar, som är ordförande i Västers biblioteks vänförening, tror att det är orealistiskt.
– Det finns ju inte så mycket kvar av byggnaden, säger hon.
Hon föreslår i stället att kommunen tecknar ett nytt kontrakt med LKF, när nu Folkparksprojektet kan gå om intet.
– Att låta oss stanna kvar blir billigare än att renovera Folkparksbyggnaden, säger hon.
Enligt Gunilla Flygare, marknadschef på LKF, är lokalen ännu inte uthyrd.
Kan ni tänka er att hyra ut lokalen till Bibliotek Väster igen?
– Får vi frågan så får vi se vad vi kan göra. En viss förlängning av hyreskontraktet är inga problem. Men det är kanske inte säkert att man kan vara kvar i samma lokaler på lång sikt. Under alla omständigheter ska vi se över området, så som vi gjort med Linero där man ju har ett nytt bibliotek. Kanske kan man skapa nya lokaler även på Väster. Det beror på vad kommunen som hyresgäst vill.
Joakim Friberg vill inte kommentera om det är möjligt att teckna om kontraktet på Örnvägen.
Gå till toppen