Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Astronom avfärdar fuskanklagelser mot supermånbilder

Läsarbilderna på supermånen blev en viralsuccé. Många månbilder var så snygga att flera andra läsare började misstänka fusk. Men astronomen Alexis Brandeker vid Stockholms universitet menar att bilderna har varit möjliga att ta.

Supermånen över Öresundsbron.Bild: Michael Gehrisch
Det var i söndags och i måndags som fenomenet supermåne uppmärksammades stort. HD och Sydsvenskan publicerade läsarbilder på månen.
Läs också Bildextra: Se läsarnas bilder på supermånen
Tidningen har fått mejl där flera av läsarbilderna anklagas för att vara fuskbilder, skapade i dator. Mejlskribenter menar bland annat att mångubben är vriden åt fel håll och att månen är för stor.
Tidningen skickade en länk med de publicerade bilderna till docent Alexis Brandeker på institutionen för astronomi vid Stockholms universitet.
– Jag kan inte se något i det här materialet som har varit omöjligt att ta, säger Brandeker.
– En del av bilderna är kraftigt bildbehandlade. Det ser man bland annat på en mörk ring runt månen på en del av bilderna. Men jag kan inte se att det här handlar om manipulation.
Istället reagerar astronomen Alexis Brandeker över är det tycks ha gått väldigt kort tid, ungefär tio minuter, mellan samma fotografs månbild vid Dalby kyrka och vid Öresundsbron. Detta att döma av månens läge på himlen.
– Jag undrar om det är möjligt att ta sig så snabbt mellan platserna? säger Alexis Brandeker.
HD och Sydsvenskan skickade frågan vidare till Michael Gehrisch i Lund.
Han tog både bilden på supermåne över Öresundsbron och supermåne över Dalby kyrka.
Bild av supermånen vid Dalby kyrka, tagen med lång teleobjektiv.Bild: Michael Gehrisch
Hur hann du det på tio minuter?
– Så var det inte. Bilden vid Dalby kyrka är månuppgång på söndag kväll. Bilden vid Öresundsbron är månnedgång på måndag morgon, ungefär klockan 6:20.
Du lade mycket tid på månbilderna?
– På min Facebooksida lade jag upp månbilder hela veckan. I måndags morse var jag uppe klockan fem. Bilden vid Dalby kyrka hade jag tänkt ta en längre tid, men det är nästan alltid moln vid horisonten. Den bilden gick bara att ta i fem minuter. Sen försvann månen i molnen.
Astronomen säger att du måste ha jobbat med långt teleobjektiv i Dalby?
– Det stämmer. 600 millimeter. Det gör att relationen mellan förgrund och bakgrund förändras.
Hur ser du på fuskmisstankarna som har väckts mot dina och andras månbilder?
– Jag har inte tittat så noga på de andra månbilderna, men jag har inte sett någonting orimligt. Själv har jag bara justerat kontrast och lite sådana saker.
Hur jobbade du med bilden vid Öresundsbron?
– Jag skruvade upp exponeringen på himlen och skruvade ner exponeringen på månen och ljusen för att det inte skulle bli överexponerat på det ljusa, säger Michael Gehrisch.
Så här såg serien med Michael Gehrischs månbilder över Öresundsbron ut.Bild: Michael Gehrisch
Gå till toppen