Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åtta ekotrender att hålla ögonen på

Cedernötter från Sibiren och yaconsirap från Peru. Ghee från Holland och bönchips från Öland.

Världen möts på Nordic organic food fair som slog upp portarna på Malmömässan på onsdagsförmiddagen.
Vera Serpitis visar yaconsirap, en ny produkt i ekovärlden. "Den är ett sötningsmedel som fungerar även för dem som inte kan äta socker", säger hon.Bild: Lars Dareberg
Bland torkade frukter och nötter dyker det hela tiden upp nya varor och trender i den ekologiska världen.
– Det här är väl det absolut senaste, säger Vera Serpitis och håller fram en flaska med yaconsirap.
Den trögflytande sirapen kommer från yaconroten, en växt som främst växer i Peru.
– Den här fungerar som sötningsmedel för dem som inte kan äta socker, säger hon.
Vera Serpitis står i Natessens uställningsmonter, en av drygt 400 utställningsmontrar på mässan som visar upp ekologiska varor för både invärtes och utvärtes bruk.
På mässans röda matta visas till exempel kokosprodukter som kan ätas eller drickas. På den blå hittar man kokosen i ekologiska skönhetsprodukter.
För femte året i rad är Malmö värd för mässan som också brukar äga rum i Hongkong och London. Första året kom det cirka hundra utställare, i år är det fyra gånger fler från drygt fyrtio länder. Ett tecken på den allt växande ekotrenden både här och utomlands.
Ghee Easy, klarifierat smör med olika smasättningar kommer från Holland. Det finns både naturellt och smaksatt.Bild: Lars Dareberg
Från Holland kommer Andreas Giel och hans kolleger för att försöka hitta återförsäljare i Norden till deras ghee, ett klarifierat smör som tål höga temperaturer och som används i indisk och pakistansk matlagning.
– Det känns mer rätt att vi använder våra mejeriprodukter att steka i än att det importeras oljor som ödelägger regnskogarna, säger han och syftar på palmoljan.
Öländska Bönchips av Ölandsodlade bruna bönor.Bild: Lars Dareberg
En bit därifrån ligger smakprover på tre olika öländska bönchips. Ett försök att göra falafel på Ölandsodlade bruna bönor gick i stöpet. I stället blev det bönchips av experimentet.
Nyttigheter, godsaker och hudvårds visas upp i en skön blandning, gemensamt för dem alla är att de ska komma från ekologisk produktion. Och att många producenter vill komma in på den nordiska marknaden.
Sheanötter från Benin i Västafrika blir hudvårdsprodukter i Paris.Bild: Lars Dareberg
Systrarna Caroline och Karine Tawema visar upp sina hår- och hudvårdsprodukter gjorda på sheasmör.
– Det är en frukt med en mandelliknande nöt som man utvinner sheasmöret ut, berättar Karine Tawema.
En tredje syster ser till att sheafrukten kommer till Paris, där produkterna tillverkas, från Benin i Västafrika där de plockas.
Systrarna Carole och Karine Tawema tillverkar ekologiska huvårdsprodukter i Paris.Bild: Lars Dareberg
– I Afrika använder vi även sheasmör till att laga mat i, säger Caroline Tawema.
På torsdag äger kocktävlingen Nordic Organic Chef of the Year rum. En av de tävlande är Rasmus Johansen, Clarion Live i Malmö. Han tävlar om årets titel med fem andra svenska kockar.
Under onsdagen tävlade restaurangskolor med varandra.
Johanna Eliasson från Tannbergsskolan i Lycksele är på plats och tävlar i Årets Eko-kock för unga. De friterade rödbetsskalen ska serveras till en öppen ravioli.Bild: Lars Dareberg
Fotnot: I den engelskspråkiga världen används termen "organic" som betyder "ekologisk",
Hampaolja och olika former av sötningsmedel.Bild: Lars Dareberg

Åtta ekotrender det talas om

1. Ghee -ett klarifierat smör eller skirat smörsom används mycket inom pakistansk och indisk matlagn
ing. Det består nästan uteslutande av mättat fett vilket gör att det fungerar bra vid höga temperaturer.
2. Chaga - en svamp som växer på björkar i bland annat Sibirien. När svampen blivit tjugo år plockas den och använda att koka te på.
3. Yacon - en solrosliknande växt vars rot förvandlas till en trögflytande sirap som används som sötninsgmedel.
4. Gräsbetat nötfett, en form av talg som går att steka i.
Gräsbetat nötfett kan man steka i upp till 180 graderBild: Lars Dareberg
5. Sheasmör - utvinns ur mandel i sheafrukten och anvädns både till matlgning och skönhetsprodukter,
6. Bönchips - bruna bönor från Öland som skulle ha blivit falafel men blev tilltugg i påse.
7. Cedernötter - liknar pinjenötter men innehåller mer Omega3 och plockas ur cedetrådets kottar,
8. Sojaolja - en fet olja som är ny i Europa, men har funnits länge i Asien och USA.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

  • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
  • Visa respekt för övriga debattörer.
  • Håll er till saken.
  • Spamma inte.
  • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
  • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

  • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
  • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
  • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
  • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
  • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
  • Hot, trakasserier och skvaller.
  • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen