Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bruno Mars vill att musik ska kännas

Det har gått fyra år sedan albumet ”Unorthodox jukebox” kom. Nu är Bruno Mars tillbaka med uppföljaren "24k magic" och i maj kommer han till Sverige för en konsert. – Jag tar med mig värmen till den här snön, säger han till TT.

"Mitt budskap är enkelt: jag vill att folk ska förlora sig i musiken. Jag vill att man ska känna kärlek, glädje och lycka. Jag hoppas att min skiva ska göra för folk vad bra musik har gjort för mig. Det här är allt jag någonsin har lärt mig samlat på en skiva", säger Bruno Mars om sin nya skiva "24k magic". Arkivbild.Bild: Peter Dejong/AP/TT
Att Mars tredje album har dröjt hela fyra år skulle kunna förklaras med att han har haft fullt upp, men framför allt handlar det om hans höga krav på sig själv. Version efter version av låtarna har spelats in – och åkt i soptunnan – innan han har känt sig nöjd. Arbetet sammanfattar han med två ord:
– Roligt och smärtsamt.
Det nya albumet består av nio låtar och budskapet är enkelt: Mars vill få sina lyssnare, och sig själv, att känna någonting.
– Får musiken dig att le? Får den dig att vilja dansa, gråta eller skratta? undrar han retoriskt.
Genom åren har han samarbetat med artister som Adele, Mark Ronson och Travie McCoy. För honom är chansen att möta andra artister i studion som att få se elitidrottare träna.
– När jag jobbar med andra får jag chans att lära mig om deras skapandeprocess samtidigt som jag får bevis på att jag inte är ensam i den här världen, säger han med ett skratt.
Mötet med den brittiska producenten Mark Ronson resulterade i megahiten "Uptown funk", som bland annat har belönats med tre Grammystatyetter.
Men låten har också blivit föremål för flera plagiatanklagelser. Mars kan inte tala om de rättsliga tvister som nu pågår och vill inte heller kommentera hur det känns att behöva handskas med anklagelserna.
– Jag respekterar frågan men jag känner att jag inte ska gå in på det ämnet alls, inte än, säger han.
För två år sedan fick han det prestigefulla uppdraget att stå för halvleksshowen under Superbowl. När det sedan var dags för Coldplay att göra detsamma i år ringde sångaren Chris Martin upp Mars och bjöd in honom till sin studio i Malibu.
– Han sade ”vi ska göra Superbowl och jag vill att du och Beyoncé ska göra ’Uptown funk’”, minns Mars.
Men med tanke på att han just hade haft sin show där var han skeptisk. Vad skulle folk tycka?
– Men det var väldigt rart, sättet han sade det på: ”jag vill vara den som gör det möjligt, jag känner att det skulle vara som en present från Coldplay. Så om det är okej med dig så vill jag ringa Beyoncé”.
Tillsammans spelade de in en video som de skickade till "Formation"-stjärnan.
– Och rätt som det var satt vi tillsammans alla tre och spånade kring hur vi skulle kunna göra. Och allt var tack vare Chris Martin!
Bruno Mars var med och skrev låten ”All I ask” på Adeles senaste album ”25”. När han tänker tillbaka på deras arbete i studion, där han satt vid pianot och hon i en soffa, beskriver han henne som "kunnig och känslodriven". Hon visste direkt vad hon gillade och inte gillade. ”Jag älskar det där! Vad var det? Behåll det”, sade hon.
– Kanske är det så att hon inte överanalyserar allt så som jag gör, säger Mars.
Han har mött många stora stjärnor i studion, men har fortfarande ett namn kvar på listan över artister han vill samarbeta med: Rihanna.

Fakta: Bruno Mars

Peter Gene Hernandez, mer känd som Bruno Mars, föddes i Honolulu på Hawaii 1985.
Han släppte sitt första album "Doo-wops & hooligans" 2010 som bland annat innehöll singeln "Just the way you are", som toppade den amerikanska Billboard-listan. Två år senare kom uppföljaren "Unorthodox jukebox" med bland annat "When I was you man" och "Locked out of heaven".
2014 släppte han tillsammans med Mark Ronson singeln "Uptown funk", som bland annat hyllades med tre Grammys.
Mars tredje skiva "24k magic" släpps den 18 november.
Den 20 maj kommer han till Globen i Stockholm för en konsert. Biljetterna släpps den 21 november.
Gå till toppen