Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Familjeförlag masslånade egna titlar – bibliotek stoppar all utlåning

Burlöv, Lomma och Staffanstorp stoppar utlåningen av e-böcker efter upptäckten att ett familjeägt skånskt förlag masslånar sina egna titlar. Även flera bibliotek i nordvästra Skåne har drabbats."De lånar för att tjäna pengar, det är bedrägeri", säger Johan Rasmussen, bibliotekschef i Staffanstorp.

Bibliotek stoppar utlåning av e-böcker. Arkivbild.Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
Upptäckten gjordes när Burlövs kommun skulle kontrollera hur många användare som nyttjar deras e-bokstjänst.
– Då upptäckte vi att det är sex familjemedlemmar knutna till ett mindre skånskt förlag som lånar full pott den förste i varje månad, säger Katarina Tollbäck-Ericson, bibliotekschef i Burlöv.
– Vi blev chockade. De lånar sina egna böcker – titlar som de tjänar pengar på. Det är helt otroligt hur e-böcker kan missbrukas på det här sättet.
I Burlöv har familjen kunnat låna 36 böcker per månad – motsvarande halva kommunens e-boksbudget.
– En familj har kostat oss 3500 kronor på några månader – och det är bara lån från ett bibliotek. Gör de samma sak på många ställen blir det mycket pengar, säger Katarina Tollbäck-Ericson.
Strategin som upptäckts genom att studera lånestatistiken är enkel. Familjemedlemmarna har plockat ut lånekort i flera kommuner. Varje månad har de loggat in genom portalen e-lib, numera Axiell media, där förlagen själva sätter det pris som biblioteken betalar per boklån. Sedan har masslåningen av förlagets egna titlar börjat.
Kommunerna betalar motsvarande 30 kronor per lånad titel – merparten går direkt tillbaka till förlaget.
När informationen gick ut insåg Staffanstorp att förlaget använde samma lånestrategi där. Lomma gjorde samma upptäckt.
– Mönstret sträcker sig minst tre, fyra månader tillbaka i tiden. I övrigt finns bokförlagets titlar huvudsakligen gratis via andra portaler. Det finns inte ens någon logisk förklaring att de skulle låna så mycket på biblioteken, säger Katarina Tollbäck-Ericson.
När informationen skickades ut till fler bibliotekschefer i Skåne utkristalliserades ett större mönster. Bland annat har Familjen Helsingborg, som omfattar elva bibliotek i nordvästra Skåne, drabbats.
Olika kommuner har utsatts i olika utsträckning. I Burlöv och Staffanstorp har familjemedlemmarna plockat ut sex lånekort – i nordvästra Skåne där alla lån på medlemsbiblioteken är knutna till ett gemensamt kort har de inte kunnat låna lika mycket.
– De här människorna går väldigt långt för att tjäna pengar. Det är svårt att förutse hur omfattande det här är, sägerJohan Rasmussen, bibliotekschef i Staffanstorp.
Nu ska biblioteken försöka utreda hur många kommuner som drabbats, och vilka summor förlaget kan ha tjänat på masslånen, med hjälp av e-lib och Axiell Media. Bibliotekscheferna vill gärna att Axiell Media, tillsammans med de drabbade biblioteken, går vidare med en polisanmälan.
– Vi tycker att det här är att missbruka systemet – och vi frågar oss om detta inte är kriminellt. De har ju lånekort och rätt att låna böcker, men de inkasserar samtidigt stora summor, säger Katarina Tollbäck-Ericson.
– Den här polisanmälan ger oss också en möjlighet att utreda hur sårbart lånesystemet är – och om det är fler småförlag som sätter det här i system.
Efter upptäckten har Axiell media meddelat biblioteken att avtalet med med det misstänkta förlaget har sagts upp och att all utlåning och försäljning av deras titlar har stoppats med omedelbar verkan.
Sydsvenskan sökte redan under tisdagen företrädare för förlaget, utan att lyckas.
Gå till toppen