Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

David Isaksson: Flydde från Putin – blev Putinfrälsta

För några år sedan gjorde gruppen Vojna Rysslands bästa aktivistkonst. Nadja Tolokonnikova från Pussy Riot deltog i några av deras tidiga verk. Vojnas aktioner var alltid kritiska mot Putin och Kreml. De skenhängde gästarbetare på en stormarknad för att uppmärksamma rasism. De hade gruppsex på Naturhistoriska museet i ett slags protest mot att Dmitrij Medvedev blev president. Deras mest kända verk är den jättelika fallos de ritade på en klaffbro utanför FSB:s högkvarter i Sankt Petersburg. När klaffbron - och fallosen - restes, kunde den ses från högkvarteret.
Kring nyår 2011 tände de eld på en fångtransportbil och ett antal polisbilar, också det en konstaktion. Åtal väcktes och Vojna lämnade snabbt Ryssland. Sedan dess har de levt som papperslösa i Europa. Numera består gruppen av två personer, ett par med smeknamnen ”Tjuven” och ”Geten”.
Det har varit ganska tyst om Vojna sedan de lämnade Ryssland, men under hösten publicerade Radio Svoboda en artikel om dem. Skribenten Dmitrij Voltjek har träffat och pratat med ”Tjuven”, som egentligen heter Oleg Vorotnikov, någonstans i Europa.
Tiden utomlands har förändrat Vojna. Efter fem år i städer som Zürich och Venedig hatar de Europa. I Europa finns ingen konst och inget liv, förklarar ”Tjuven”. De bästa ”dagarna av mina barns liv har jag slösat bort i detta helvete”. Inte ens europeiska radikaler håller måttet: ”den mest asociala anarkist i Venedig skulle aldrig kunna uthärda det ryska kaoset”, menar han.
Och Vorotnikov stödjer numera både Putin och annekteringen av Krim.
Tiden utomlands har helt klart varit svår. ”Tjuven” och ”Geten” har tre barn. De ingår inte i några socialförsäkringssystem. Deras äldsta dotter borde gå i skolan men får inte, enligt artikeln, eftersom föräldrarna inte har uppehållstillstånd.
Men ändå. Vojnas aktioner var smått geniala och fick folk att skratta åt Kreml. Nu kallar Vorotnikov Putin för en ”lysande ledare”. Han menar att friheten i Ryssland är större än i väst och menar att i Europa kan en taxichaufför säga att ”han älskar Putin, men intellektuella vågar inte”.
I stort sett allt Vorotnikov säger är gamla ryska nationalistiska stereotypa föreställningar om Europa. Där borta är folk fantasilösa och vet inte hur man lever. De jobbar och samlar pengar på hög.
Vojna är inte de första ryssar i exil som längtar hem. Förutom de mycket förståeliga personliga skälen är den konst de gör bara meningsfull där. Ändå är det ledsamt att se hur lätt man kan gå från att vantrivas i Europa till att hävda Rysslands överlägsenhet.
Trots att Vojna nu stöder Putin är det, som Dmitrij Voltjek påpekar i artikeln, svårt att se att regimen skulle ha någon nytta av dem. Om Vojna återvänder till hemlandet väntar bara ett åtal. Av en märklig slump greps ”Tjuven” och ”Geten i Tjeckien någon dag efter att intervjun publicerades. De vistas olagligt i landet och kan komma att utvisas till Ryssland.
Gå till toppen