Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: Låt Fru Fortuna dra Fortuna nu åt FCR

”Lyon måste undvikas till varje pris, men Fortuna Hjørring vore drömlotten” skriver Max Wiman.Bild: Bildbyrån
Läs och begrunda följande klubbnamn: Bayern München, Manchester City, FC Barcelona, Olympique Lyonnais, Wolfsburg, Paris Saint-Germain.
Alla är de klara för Champions League-kvartsfinal - på damsidan. Ja, för PSG, Bayern och Wolfsburg blir det inte formellt färdigt förrän på torsdagen, men det är verkligen en formsak.
Vi är alltså där nu. Nästan. Fotbollens stora i Europa har fattat och satsar, även om det är försvinnande små medel som knappt ens krusar på ytan i herrarnas miljardocean.
Det är bara två katter kvar bland hermelinerna och de klöser sig envist fast för att fotbollen på den kvinnliga sidan har så stark tradition här uppe i nord.
Fortuna Hjørring borta på Jylland och FC Rosengård på Gamla idrottsplatsen, alltså. Fortuna är en klubb med enbart kvinnlig fotboll och i praktiken är ju FCR det också på sitt sätt, då den verksamheten i stort lever sitt eget liv.
Finansiärerna bakom FC Rosengård – framför allt nätverket runt Dan Olofsson – tycker det som sker i Malmö med attackerna mot Europa år efter år är så kul att, vad jag förstår, kommer de att putta in extra slantar för att göra laget än starkare till vårens kvartsfinaler.
Do or die. Så är ju läget. Och ingen som jobbar runt FC Rosengårds elitverksamhet vill ju se laget som ett vanligt allsvenskt lag. Vi är ju liksom inte sådana i Malmö.
För varje år blir det tajtare och svårare att vara katten, men det vete katten om inte FCR har en rejäl chans att ta sig till semifinal bland hermelinerna framåt våren.
Det hänger förstås på att skadebilden blir en helt annan än 2016 – och att Malmölaget äntligen har lite tur med Fru Fortuna och förslagsvis drar Fortuna i lottningen den 25 november.
Wolfsburg två gånger, Frankfurt tre gånger och suveräna Lyon en gång. Det är de lagen som FCR dragit och åkt ut mot (dock 2004 i semifinal mot Frankfurt). Nitlott varje gång alltså.
Den här gången tror jag att det bara är Lyon som måste undvikas till varje pris, Wolfsburg är i nästan samma klass (betänk att spelare som Anja Mittag och Ramona Bachmann bara får begränsat med speltid där), men Fortuna Hjørring vore drömlotten.
Om Markus Rosenberg sköt MFF in i 2017 i den allsvenska avslutningen, så sköt Gaëlle Enganamouit in FCR i samma år. En assist och två kanonmål av skyttedrottningen som varit borta i princip hela säsongen. Och Jack Majgaard Jensen gjorde ett snyggt socialt byte när Sofie Junge Pedersen fick spela sina första minuter på hela året efter sviterna av en svår hjärnskakning. Det kändes som en bra markering att nu får det vara slut på skadeeländet.
Enganamouit drar hem till Kamerun och spelar afrikanska mästerskapen där nu. Kul för henne och bra på vägen tillbaka – om nu landslagsledningen behandlar henne med den respekt och försiktighet som krävs. Hade jag varit FCR-tränare hade jag varit lite nervös.
Tror ni Rosengård håvat in miljoner att satsa från Uefa nu då? Då har ni förstås fel.
200 000 kronor blev belöningen för medverkan i första omgången, ytterligare 200 000 för att slå ut Breidablik, lika mycket för att slå ut Slavia Prag. Kvartsfinalplatsen ger vid förlust en bonus på 250 000 kronor.
Uefa belönar dem därmed med 850 000 kronor för att vara bland Europas åtta bästa.
Plus lite reseersättningar...
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen