Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu öppnar nya Sture – titta in i den omgjorda klassiska kroglokalen

En nygammal stjärnrestaurang har nu sett dagens ljus i Malmö. På onsdagskvällen invigdes nya Sture på Adelgatan. På fredagen öppnar den klassiska Malmörestaurangen i nyrenoverat skick för allmänheten med Michelinkocken Karim Khouani i köket.

Den franske Michelinkocken Karim Khouani (i brunt förkläde) i Stures kök.Bild: Peter Frennesson
Det är knappt man känner igen sig när man går in genom dörren till den klassiska restauranglokalen som förra året fyllde 100 år som restauranglokal. Träpanelen är borta och istället går lokalen nu i sobert grått. Men ändå har restaurangen tagit ett steg längre bakåt i historien. När elektrikern skulle byta ut ledningarna så upptäcktes gamla fönster i väggen, så nu har man ägnat mycket tid åt att plocka fram originaldetaljer.
– Sen har vi klätt om alla väggarna och dragit in nya installationer. Jag jobbar mycket med byggnationer och det har inte varit några större problem, säger ägaren Ove Linde som tillsammans med Hans Fribergh köpte Sture från den tidigare krögaren Anders Vendel.
Originaldetaljer i inredningen har plockats fram inför nyöppningen av Sture.Bild: Peter Frennesson
I köpet ingick det klassiska restaurangnamnet Sture (som ursprungligen var Sturehof, men förkortades av tidigare ägare) och efter att först ha tänkt kalla restaurangen Ambiance at Sture så blir det nu bara Sture.
Karim Khouani som tidigare drev den nu sålda Michelinrestaurangen Ambiance à Vindåkra i Tygelsjö är nu anställd för att sköta köket och han sörjer inte namnet Ambiance.
– Nej, nu är det ett nytt blad i boken. Sture är en klassisk restaurang som är en del av Malmö. Maten kommer att vara densamma som på Ambiance, men namnet försvinner, säger Karim Khouani.
Taket på Sture har tvättats.Bild: Peter Frennesson
Hur kommer Sture att skilja sig från Ambiance à Vindåkra?
– Det kommer att bli mer förfinat. Köket på Ambiance à Vindåkra var väldigt litet. Här kan vi jobba mer organiserat och alla i köket kan ha sin egen station, säger Karim Khouani.
Vad kommer man alltid att hitta på menyn?
– Vår specialitet är anklevern, men det blir också hummer, kungskrabba, lamm och mycket annat. Visst kommer det att vara höga priser, men ändå prisvärt, säger Karim Khouani.
Bild: Peter Frennesson
På tisdagen hade de franska ambassaden som gäster i restaurangen för att proväta menyn. På onsdagskvällen var det dags för invigning för vänner och leverantörer. Torsdagen skulle egentligen ha varit själva öppningsdagen, men eftersom ett företag har abonnerat hela restaurangen då så blir fredagen den verkliga premiärkvällen.
Till att börja med blir det kvällsöppet alla veckodagar, men även luncher på lördagar och söndagar.
– Sen får vi se om vi kör igång med affärsluncher på vardagar, säger Ove Linde.
Stures ena ägare Ove Linde tror inte att det är omöjligt att namnet Ambiance kan komma tillbaka så småningom.Bild: Peter Frennesson
Vad är Sture om två år?
– Då hoppas vi att vi har kommit mycket längre. Vi har stora ambitioner. Det är ju så här att i samma sekund som vi sålde inkråmet på Ambiance à Vindåkra så tog de nya ägarna där över Michelinstjärnan. Det hade inte spelat någon roll om det var en kebabrestaurang, de hade ändå haft en Michelinstjärna fram till i februari/mars när de delar ut nästa års stjärnor, säger Ove Linde.
Sture har fått en ny logga inför nyöppningen.Bild: Peter Frennesson
Han berättar att Karim Khouani därför redan tagit kontakt med Michelinguiden och skickat in en ansökan, trots att stället inte öppnat än.
– Så har vi tur så kanske vi kan få en stjärna redan nästa år. Framöver hoppas vi på ytterligare en. Gänget i köket är otroligt taggade. Det är som vilken idrottsgren som helst. Personalen hade varit här dygnet runt om man inte hade stoppat dem, säger Ove Linde.
Håll koll på Malmös restaurangliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen