Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Så mycket får de drabbade biblioteken i ersättning efter lånebluffen

Axiell Media kommer att återbetala 82 000 kronor till de drabbade biblioteken –och kräva förlaget som misstänks för att ha masslånat sina egna titlar på all ersättning som betalats ut. ”Vi måste markera, det här är bedrägligt beteende”, säger Eva Houltzén, vd på Axiell Media som driver den portal som lånen av e-böckerna görs via.

Tidigare idag berättade HD och Sydsvenskan att Burlöv, Lomma och Staffanstorp stoppar utlåningen av e-böcker efter upptäckten att ett familjeägt skånskt förlag masslånar sina egna titlar. Även flera bibliotek i nordvästra Skåne har drabbats. Nu växer härvan. Under morgonen har fler bibliotek hört av sig till Axiell Media, som driver portalen e-lib, där förlagen själva sätter det pris som biblioteken betalar per boklån. Sedan har masslåningen av förlagets egna titlar börjat. Merparten av ersättningen har gått direkt tillbaka till det misstänkta förlaget.
Läs mer: Bokförlag masslånade egna böcker – bibliotek stoppar all utlåning
Axiell Media har anlitat en jurist och kommer att återkräva det belopp som de betalat ut till förlaget. Hittills har Axiell Media betalat ut 38 000 kronor i ersättning till förlaget, resten kommer de att hålla inne med.
– Det är inte summan i sig utan att vi markerar tydligt att det här är ett bedrägligt beteende, säger Axiell Medias vd Eva Houltzén.
De kommer också att ersätta de drabbade biblioteken för de utgifter de haft. I nuläget finns uppgifter om ett tiotal bibliotek som utsatts, men fler har hört av sig till Axiell Media under dagen.
– Den totala kostnaden ligger på 82 230 kronor som biblioteken haft för lån av förlagets böcker. Då kan vi inte säga att alla transaktioner är bedrägliga, men det här är kostnaden. Det kan också vara lån i den summan som gjorts av andra privatpersoner, säger Eva Houltzén.
Eva Houltzén vill i nuläget inte kommentera om man kommer att polisanmäla det skånska förlaget.
Mer information följer...
Läs alla artiklar om: Boklånebluffen
Gå till toppen