Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Skanörsfamilj bakom boklånehärvan – 57 bibliotek drabbade

Totalt har 57 bibliotek drabbats i den stora lånebokshärvan – ett tiotal är skånska. Genom att skaffa bibliotekskort i en mängd kommuner och masslåna sina egna titlar har familjeägda Frondörförlaget i Skanör tjänat stora summor.

Arkivbild.Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Upptäckten gjordes i måndags när Burlövs kommun skulle kontrollera hur många användare som nyttjar deras e-bokstjänst.
Läs mer: Familjeförlag masslånade egna titlar – bibliotek stoppar all utlåning
– Då upptäckte vi att det är sex familjemedlemmar knutna till ett mindre skånskt förlag som lånar full pott den förste i varje månad, säger Katarina Tollbäck-Ericson, bibliotekschef i Burlöv.
– Vi blev chockade. De lånar sina egna böcker – titlar som de tjänar pengar på. Det är helt otroligt hur e-böcker kan missbrukas på det här sättet. I Burlöv har familjen kunnat låna 36 böcker per månad – på tio minuter har de lånat upp motsvarande halva kommunens e-boksbudget.
Strategin som upptäckts genom att studera lånestatistiken är enkel. Familjemedlemmarna har plockat ut lånekort i flera kommuner. Varje månad har de loggat in genom portalen e-lib, numera Axiell media, där förlagen själva sätter det pris som biblioteken betalar per boklån. Sedan har masslåningen av förlagets egna titlar börjat.
Kommunerna betalar motsvarande 30 kronor per lånad titel – merparten går direkt tillbaka till förlaget.
Läs mer: Så mycket får de drabbade biblioteken i ersättning efter lånebluffen
Efter upptäckten tog biblioteken i Staffanstorp, Lomma och Burlöv beslutet att stoppa all utlåning av e-böcker.
När informationen gick ut insåg Staffanstorp att förlaget använde samma lånestrategi där. Lund och Lomma gjorde samma upptäckt.
När informationen skickades ut till fler bibliotekschefer i Skåne utkristalliserades ett större mönster. Bland annat har kommunsamarbetet Familjen Helsingborg, som omfattar elva bibliotek i nordvästra Skåne, drabbats.
Olika kommuner har utsatts i olika utsträckning. I Burlöv och Staffanstorp har familjemedlemmarna plockat ut sex lånekort – i nordvästra Skåne där alla lån på medlemsbiblioteken är knutna till ett gemensamt kort har de inte kunnat låna lika mycket.
– De hade sex kort i vårt system och har bara lånat sina egna böcker. Effekterna hos oss har blivit någon tusenlapp, säger Christian Forsell, mediestrateg på Helsingborgs stad.
Hur ser du på det som hänt?
– Det är ju en följd av den modell som gäller för svenska e-böcker att förlagen får betalt per nedladdning. Det var lite som bäddat för det.
Frondörförlaget registrerades som företag i juli och startade samarbetet med Axiell medias låneportal en månad senare. I samma veva började familjemedlemmarna registrera lånekort och masslåna böcker runtom i Sverige.
Axiell media uppmärksammades på bluffen redan den 2 november, när två bibliotek i Stockholm slog larm. De tog genast beslutet att säga upp avtalet med Frondörförlaget – och stoppade all utlåning och försäljning av deras titlar med omedelbar verkan.
Totalt omfattar lånen som rör förlagets titlar 82 230 kronor. Axiell Media har anlitat en jurist och kommer nu att återbetala pengar till de drabbade biblioteken – och kräva Frondörförlaget på ersättning. Hittills har 38 000 kronor betalats ut till förlaget.
– Det är inte summan i sig utan att vi markerar tydligt att det här är ett bedrägligt beteende, säger vd Eva Houltzén.
Axiell media har varit i kontakt med det skånska förlaget.
– Vi har haft en dialog. De har förstått att det har uppstått ett problem som de måste ta tag i och att de blir betalningsskyldiga.
Kommer ni att polisanmäla förlaget?
– Vi ser till att biblioteken går skadeslösa, men det är ändå via biblioteken man har begått överträdelsen. Det är ett bedrägeri, men juristen tycker att vi ska hantera det affärsmässigt, säger Eva Houltzén.
Py Söderström, marknadschef på Axell media, känner till ett tidigare fall från 2014 där ett förlag agerat på samma sätt som Frondörförlaget. Då valde Axiell media att inte polisanmäla, eftersom varken drabbade bibliotek eller låntagare krävde det.
– Det är väldigt systematiskt och utstuderat, säger Py Söderberg.
Gjorde fallet 2014 att ni såg över era rutiner?
– Nej, det gjorde vi inte. De rutiner vi har satt sedan tidigare. Vi tog beslut långt innan dess att inte lagra personlig information i våra system av flera skäl.
– Det finns ingen central plats varken hos biblioteken eller oss för att se det här.
Med tanke på att ni upptäckte det här 2 november, varför gick ni inte ut med informationen till alla berörda bibliotek?
– Vi trodde att det bara var biblioteken i Stockholm som var berörda. Det är lätt att vara efterklok.
Sydsvenskan har sökt företrädare för förlaget under veckan utan framgång.
Gå till toppen