Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Allt fler smuggelvalpar över gränsen

Problemet med smuggelhundar har ökat i Sverige. Inte minst under den gångna hösten. Än en gång uppmanar Jordbruksverket och tullen oss alla: Köp inte insmugglade hundvalpar. Det är det enda sättet att stoppa djurs lidande i en smutsig bransch.

Bichon frisé hör just nu till en av de populäraste hundraserna med följd att valpar av arten smugglas till vårt land. Arkivbild.Bild: Frank Franklin II
Hela förra året avslöjades 353 smuggelhundar i Sverige jämfört med tidigare runt 250 per år. Men enbart under de första åtta månaderna i år (till och med den 7/9) var motsvarande siffra 338 hundar, enligt Jordbruksverkets statistik.
– Sett över hela året hamnar vi troligen på 450–500 djur, säger Tjitte De Vries, chef på enheten för försöksdjur och sällskapsdjur.
En del av den synliga ökningen beror sannolikt på de skärpta gränskontrollerna. Men varken De Vries eller Katharina Mohlin Thorstensson, brottsutredare hos Tullkriminalen, tvivlar på att siffrorna speglar en reell utveckling.
– Under hösten verkar ökningen ha tilltagit ytterligare, säger Mohlin Thorstensson. De flesta hundarna kommer från Östeuropa och förs enligt henne in via Skåne: Malmö, Helsingborg, Ystad och Trelleborg.
– Smugglarna kan gömma valparna, ibland uppemot fyra-fem stycken, i lådor dolda av annan packning. Det är ofta varmt och trångt och många djur är så illa medfarna vid framkomsten att de omedelbart måste avlivas.
Under 2015 avlivades 40 insmugglade hundar. I år har den siffran redan passerat hundra. Ändå är mörkertalet stort när det gäller hundsmuggling. Man räknar med att enbart tio-tjugo procent av hundarna kommer till myndigheternas kännedom – vid gränsen eller när de nya hundägarna tvingas ta sina djur till veterinär.
Det främsta generella rådet till hugade hundägare är att noggrant undersöka valpens bakgrund.
– Att alla papper är klara, att valpen är grundvaccinerad, undersökt och godkänd av veterinär. Och helst ska man kräva att få besöka modertiken i dess hemmiljö, säger Katarina Mohlin Thorstensson.

Fakta: Hundsmuggling via Skåne

Hela 2015 avslöjades 353 insmugglade hundvalpar i Sverige, de första åtta månaderna i år hela 338. Jordbruksverket räknar med 450_500 under hela året.
De flesta hundvalparna smugglas in via Malmö, Helsingborg, Ystad och Trelleborg. Smugglarna kan tjäna uppemot 15 000_20 000 kronor på en enda hund om det är en populär ras.
Smuggelhundar är ofta inte vaccinerade och avmaskade som de ska. Det finns risk att de är smittade med rabies eller bandmask, sjukdomar som kan smitta vidare till människor, vålla svårt lidande och till och med dödsfall.
Populära raser är bland andra fransk bulldog, engelsk bulldog, mops, bichon frisé, malteser och rottweiler.
Straffet för hundsmuggling är böter eller fängelse upp till två år. Vid grovt brott är straffet upp till sex års fängelse.
Källor: Jordbruksverket, Tullkriminalen
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen