Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Experter svarar under Botans kakaoträd

Alla som har angelägna frågor om djur och natur kan bereda sig på att stiga upp tidigt på lördag morgon . Då är det dags för det första av fyra direktsända ”Naturmorgon” i P1 från Lunds botaniska trädgård.

– Vi sitter inne i växthusen under kakaoträden. Det är tradition, säger Lennart Engstrand, från Södra Sandby, som 2008 gick i pension efter decennier som föreståndare för Botan.
Varje vinter sedan många år ingår han i expertpanelen som försöker svara på lyssnarnas frågor. En del har skickats in på förhand, andra rings in under programmets gång.
– Tyvärr hinner vi inte med så många frågor. Det handlar om hundratals, varav en del är enkla, andra svåra och somliga filosofiska.
Sina medexperter från Lund beskriver han så här: ”Susanne Åkesson, professor i zooekologi, har rest jorden runt och kan allt om stora djur och fåglar.” ”Mikael Sörensson är entomologen, som kan allt om om det vi rent allmänt kallar för småkryp.”
Vilken är den knasigaste frågan du fått?
– Frågor kan verka väldigt knasiga men om det är ett problem för någon, så är det ett problem vi försöker lösa efter bästa förmåga. Då är det bra att vi är några stycken experter från olika håll, säger han och har ett minne av att zooekologen Susanne Åkesson en gång fick frågan om hur mycket en elefant bajsar.
Lennart Engstrand är en välkänd radioröst. I ”Naturmorgon” svarar han på lyssnarnas frågor.Bild: Lars Brundin
Lyssnar du på ”Naturmorgon” när du inte själv är med?
– Ja, det gör jag nästan alltid, förutom en liten stund när jag går ut med hunden. Jag brukar säga: ”ta inget viktigt då”. Det är ett litet uppehåll för nyheter, men då hinner man inte riktigt. Man har rätt att ligga i sängen och lyssna.
Vad gör du mer nu för tiden?
– Jag har det jättebra. Jag jobbar mycket ihop med Marie Widén. Vi är redaktörer för en bok av akademiträdgårdsmästaren i Lund, Johannes Gernandt, som kommer ut i dagarna. Han skrev manus till ”Reglor för trädgårdskonsten” i början av 1800-talet. Manuset blev liggande och aldrig utgivet. Vi har styrt upp det så att man kan läsa, även om man inte är trädgårdsexpert. När han slutade som akademiträdgårdsmästare drev han sitt eget trädgårdsmästeri. Det var en duktig gubbe. Vi är glada för att han kommer till sin rätt.
Hur ofta är du i Botan?
– Det är inte ofta. Är jag pensionerad ska jag inte springa där och larva mig. Så är det nog med alla pensionärer, man ska hålla sig undan.
Hur ser det ut i din egen trädgård?
– Det är förfärligt. Det har gått åt ryggen och i det läget är det svårt att vara ute. Jag tycker det är trivsamt, men det tycker inte alla.
Vinterns första direktsända ”Naturmorgon” från Botan kan höras kl 06.10-07.55 lördagen den 19 november. Nästa chans är på samma tid lördagen den 10 december.
Gå till toppen