Malmö

Hotellskrapa i Västra hamnen blir bostäder istället

Turning Torso får konkurrens av ett 25 våningar högt bostadshus. Den tidigare planen på en hotellskrapa vid Dockplatsen har skrotats.

”Med två torn, som smalnar av uppåt, får vi en byggnad som gör sig nättare på tomten”, säger Joachim Lundquist på Fojab.Bild: Illustration: Fojab arkitekter
Grannarna har i flera år försökt stoppa Västra hamnens andra skyskrapa.
Länsstyrelsen har också haft synpunkter på höjden.
Till sist sprang tiden ifrån hotellet.
– Innan vi hann få allt godkänt så hade man redan börjat bygga Malmö Live och en massa hotell i Hyllie. Det finns ingen marknad för fler hotell i Malmö, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs.
– Då kan man välja att ligga stilla eller göra något annat.
– Nu finns det ett stort tryck efter bostäder, så vi började prata med kommunen om en ändring.
Det blir 160 bostäder i 17 och 25 våningar bredvid Sigmahuset vid Dockplatsen.Bild: Illustration: Fojab arkitekter
Hos kommunen är det grönt ljus. På torsdagen beslutade stadsbyggnadsnämnden att ett nytt planuppdrag för 160 bostäder i 17 och 25 våningar bredvid Sigmahuset vid Dockplatsen.
– Det finns ingen anledning att hålla fast vid ett hotell, säger kommunalrådet Märta Stenevi (MP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
Avsikten är att utnyttja planerna för hotellet så långt det går. Längst ner i byggnaden planeras det för inslag som restaurang, café och kontorshotell.
– Basen kommer att bli den samma, men resten blir arkitektoniskt trevligare. I stället för en stor klump så får vi två smalare torn, säger Anders Jarl.
”Vi har lagt ner mycket jobb på att huset ska fungera i stadsbilden och ändå göra ett avtryck”, säger Joachim Lundquist på Fojab.Bild: Illustration: Fojab arkitekter
Bostadshuset har ritats av Fojab arkitekter i Malmö.
– Med två torn, som smalnar av uppåt, får vi en byggnad som gör sig nättare på tomten. Det ger både en stiligare kropp och gynnsammare skuggbildning, säger Joachim Lundquist, arkitekturchef på Fojab.
– Vi har lagt ner mycket jobb på att huset ska fungera i stadsbilden och ändå göra ett avtryck.
På Wihlborgs hoppas vd Anders Jarl att kunna köra igång bygget så fort det går.
– Men troligen kommer grannarna att överklaga den här planen också. Vi tar ju utsikten från dem, säger han.
Bostadsbygget lär därför tidigast starta någon gång under 2018, och då av bostadsföretaget JM, som tillsammans med Wihlborgs utvecklat Dockanområdet. Wihlborgs är helt inriktat på kommersiella fastigheter.
Idéskiss från 2011 om hur Wihlborgs då tänkte sig hotellet.Bild: Illustration: Aix arkitekter
Gå till toppen