Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stökigt kring möte om gängen i Oxie

En fyrverkeripjäs exploderade och polisen kallade in förstärkning under medborgarmötet om ungdomsbrottsligheten i Oxie.

Extra poliser kallades till medborgarmötet i Oxie.Bild: Patrick Persson
Över 200 personer samlades på torsdagskvällen i Oxievångsskolans matsal för att diskutera de ökande problemen med kriminella ungdomsgäng i Oxie centrum. Men mötet fick oväntat besök - av just det ungdomsgäng som pekas ut för att störa och trakassera näringsidkarna i centrum.
"Oxie har varit lugnt i många år. Men nu är det faktiskt på väg utför", säger Nicholas Cort, initiativtagare till mötet om gängkriminaliteten i Oxie.Bild: Lars Brundin
Längst ner i hörnet av matsalen stod en hel klunga ungdomar i svarta vinterjackor, som helt uppenbart var där av ett annat skäl än resten av Oxieborna.
Mitt under mötet exploderade en kraftig fyrverkeripjäs utanför matsalen.
– Det där var en hälsning till oss. Vi söker ingen konflikt, vi utmanar inte. Men vi kan inte ha det så här längre, sa Nicholas Cort, en av de Oxiebor som hade bjudit in till det välbesökta mötet, där representanter från polisen, Malmö stad och hyresvärden Brinova fick prata om hur de kan hjälpas åt att återställa lugnet i Oxie.
Stämningen runt mötet var så spänd att polisen kallade in förstärkning. Vid halv niotiden rullade två polisbilar och en polisbuss in mot Oxievångsskolan för att lugna ner situationen.
Mötet började med att Nicholas Cort målade upp problembilden av hur ett ungdomsgäng håller Oxie centrum i ett järngrepp. Butiksägare och krögare trakasseras, fönsterrutor krossas, gänget uppför sig stökigt och respektlöst mot andra Oxiebor, som väljer att ta omvägar kring centrum.
– Om detta fortsätter är det bara en tidsfråga innan allt annat kommer: bilinbrott, bostadsinbrott, stölder, personrån, prostitution, svarthandel. Det är risk att Oxie centrum blir tillhåll för knarkhandel, sa Nicholas Cort.
Nicholas Cort, i vit skjorta, hade bjudit in till medborgarmötet, där över 200 Oxiebor diskuterade gängkriminaliteten i centrum.Bild: Lars Brundin
Men han presenterade också sitt eget förslag till lösning: att Oxieborna tar tillbaka centrum genom att gå dit, visa sig ute, bry sig om sina grannar som utsätts för skadegörelse. Och inte minst: vittna för polis och domstol om de ser något brottsligt.
Kommunpolisen Zoran Markovic valde att konfrontera gänget direkt. Med mikrofonen i hand gick han raka vägen fram till de svartklädda ungdomarna, frågade vad de hette och undrade vad de tyckte om situationen i centrum. Men ingen av dem ville prata med polisen.
Markovic visade statistik som pekar på att antalet polisanmälda brott i Oxie inte alls har ökat det senaste åren. Och gängbrotten den senaste tiden tror han att polisen kommer att lösa.
– Vårt mål är att få bort den lilla klicken som vi vet är drivande på torget. När de försvinner försvinner svansen också.
– Vi kommer att fortsätta att gripa dem som begår brott. Vår utredningsprognos är god för de brott som har inträffat nyligen, sa Markovic.
Han lovade också att polisen kommer att vara mer synlig i Oxie – och tvingades uppfylla löftet omedelbart. När den kraftiga fyrverkeripjäsen exploderade utanför matsalsfönstret och vissa av ungdomarna från gänget blev upprörda kallade Zoran Markovic in förstärkning. Men när extrapoliserna kom dit var allting lugnt kring Oxievångsskolan, och de behövde inte göra något ingripande.
Zinaida Kajevic (S), som är vice ordförande för stadsområdesnämnd Söder, tipsade om att Oxieborna kan ringa socialförvaltningen och göra orosanmälningar när de ser ungdomar på glid. Det kan leda till att socialförvaltningen gör en utredning och kanske också griper in.
– Jag har hört talas om Oxieandan förut. Men jag har aldrig sett den så tydligt som här ikväll, sa Zinaida Kajevic.
Många av Oxieborna på mötet uttryckte sin oro och hur bekymrade de är över att de stökiga ungdomarna kring torget inte visar någon respekt.
– Jag har aldrig varit rädd förut, men nu är jag rädd. Men vi pensionärer har ju mobiler allesammans. Så gör precis som ungdomarna gör: filma när ni ser något! sa Katarina Persson.
Katarina Björkman, som är vice ordförande för nattvandring.se i Oxie, efterlyste fler medlemmar än de fem personer som är aktiva i dag.
– Det är rätt roligt att se hur mycket folk här är som bryr sig om Oxie. Vi behöver hjälp! Ni är hjärtligt välkomna att ta på er en röd jacka och vandra med oss.
Nicholas Cort gjorde ett sista försök att få igång en dialog med de gängmedlemmar som var med på mötet.
– Hur ser din lösning ut?
– Vi vill ha sysselsättning. Och mer pengar! sa en kille i svart keps längst ner i hörnet.
- Då tycker jag att du ska tänka på att just den näringsidkare som får sina rutor pangade och tvingas flytta från centrum kanske är just den person som kunde ha gett dig ett jobb, sa Nicholas Cort.
Gå till toppen