Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trump påverkar inte boräntorna – än

Räntorna på bostadsobligationer har sjunkit tillbaka något, efter uppsvinget som följde på Trumps valseger. – Det som hänt än så länge får troligen inga direkta effekter på bolåneräntorna, säger Charlotte Asgermyr, ränteanalytiker på SEB.

Bolånen kan komma att påverkas av att Donald Trump valts till president i USA. Arkivbild.Bild: Erik Nylander/TT
Efter Donald Trumps valvinst i USA tog räntorna på både stats- och bostadsobligationer, som delvis styr bolåneräntorna för svenska hushåll, ett rejält kliv uppåt. Under torsdagen sjönk de tillbaka, men vid räntemarknadernas stängning hade nedgången krympt till 1,5–2 punkter.
– Det är rimligt med en korrigering efter den kraftiga reaktionen uppåt vi sett, säger Charlotte Asgermyr.
Hennes bedömning är att det som hänt hittills på räntemarknaden inte påverkar bankernas bolåneräntor. Hur det kommer att bli längre fram är för tidigt att säga.
– Vi får se hur politiken i USA kommer att bedrivas framöver, säger hon.
Men helt opåverkad är inte bolånemarknaden. Statligt ägda SBAB har med hänvisning till reaktionen på marknaden efter Trumps seger höjt räntan på bolån med långa bindningstider, som få låntagare har i dag. Samtidigt sänker banken listpriset på den tvååriga bolåneräntan till 1,49 procent. Det innebär att den är lägre än listräntan för rörliga lån, som ligger 0,2 procentenheter högre.
– Att vi höjer de långa räntorna är en Trumpeffekt. Vi vill vara transparenta gentemot hur marknadsräntorna utvecklas, säger Karin Hellgren, informationschef på SBAB
Att banken sänker tvåårsräntan är ett sätt att ge kunderna, varav 82 procent har rörlig ränta, en möjlighet att binda lån till en låg ränta, fortsätter hon.

Fakta: Bankernas genomsnittsräntor

Bankernas genomsnittsräntor för olika bindningstider i oktober (procent):
Räntorna är ett genomsnitt av de faktiska räntor kunderna fått på lån under oktober, inklusive rabatter.
Källa: Konsumenternas bank- och finansbyrå
Gå till toppen