Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Värna jobben – försämra inte för småföretagare

Carl-Otto Swartz kritiserar förslagen om höjd skatt för småföretagare som finansminister Magdalena Andersson nyligen fått på sitt bord.Bild: Janerik Henriksson/TT
Finansminister Magdalena Andersson fick nyligen en utredning på sitt bord. Den föreslår nya så kallade 3:12-regler, de regler som gör att svenska småföretag beskattas med en betydligt högre skattesats än stora företag. Regeringen har uppgett att den framför allt velat komma åt är ”konstlade” bolag som skapas av höginkomsttagare i enda syfte att undvika skatt.
De som vill höja entreprenörsskatten med de nya 3:12-reglerna som är föreslagna talar ofta om ”inkomstomvandling”. Som om eventuell avkastning från att driva företag eller att få lön som anställd skulle vara det samma.
Detta är fullständigt nonsens. I Sverige har vi idag nästan 300 000 ägarledda företag. Grundarna till dessa har tagit stora risker och har ofta satt hus och hem på spel för att kunna starta sitt företag. De har stort ansvar, de skapar jobb och anställer människor. Många sliter hårt för att överhuvudtaget få affärerna att gå ihop. Det finns inga ”inkomster att omvandla” - bara det som företagaren lyckas sälja.
Efter att alla räkningar och löner är betalda och efter allt dyrt regelkrångel är hanterat - då kanske det blir vinst över. Ofta tar företagare ut minimal lön och gör begränsade avsättningar till pension själva – och detta bara under få år.
Så, att regeringen vill försämra småföretagares möjligheter att kanske få avkastning på sina satsningar visar enbart att de inte förstått skillnaden mellan att vara företagare och anställd.
För övrigt så skapas fyra av fem jobb i mindre företag; långt fler än vad regeringen påstår sig kunna göra med sina olika satsningar och initiativ.

Carl-Otto Swartz

Örups Säteri AB, Tomelilla
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen