Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Bråk stängde Värnhemsskolan – skolan stängd även på måndag

Flera ungdomar var inblandade i ett bråk på Värnhemsskolan i Malmö vid lunchtid på fredagen. Alla de drygt tusen eleverna skickades hem På fredagskvällen hade totalt nio personer uppgett att de blivit misshandlade. På ett möte meddelades att skolan håller stängt även på måndag.

Alla skolans elever skickades hem på fredagen. I byggnaden huserar både Startskolan, som är till för språkintroduktion, och Värnhemsskolan som har yrkesförberedande gymnasieutbildning.
Enligt Edward Jensinger, gymnasieområdeschef för bland annat Värnhemsskolan, går 1 200-1 300 elever på skolan.
Klockan 14 samlades skolans personal till ett möte om vad som hänt. Krisgruppen satte också igång sitt arbete. Senare på fredagseftermiddagen togs beslut att skolan är stängd på måndagen. Startskolans elever var redan innan bråket planerade att inte vara där på måndagen, men nu får alltså Värnhemsskolans elever stanna hemma.
– Vi kommer att välja att låta skolan vara stängd. Hälften av eleverna skulle redan inte vara där, för de har klasskonferenser, därför väljer vi att stänga hela skolan och låta personalgruppen planera för mottagandet av eleverna på tisdagen, säger Edward Jensinger.
– Eftersom det är en stor skola med mycket personal tycker vi det är viktigt att personalen kan ge samma besked till alla elever som är oroliga och har frågor. Tar vi emot dem som vanligt 08.10 på måndag kommer en del personal inte ha full insyn, säger han.
Polisen fick larmet klockan 11.54.
– Det är två grupper elever som har rykt ihop med varandra. Vi kallade på polis och i samråd med dem beslutade vi att stänga skolan för dagen för att säkerställa att det inte föreligger hot, säger Edward Jensinger.
Enligt polisen har tre olika misshandelssituationer uppstått. Det började med ett stort bråk, där sex personer har uppgett att de blivit misshandlade.
– Och där är det både anmälan och motanmälan, man anmäler varandra för det är ett slagsmål som skett, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral.
En elev blev sedan påhoppad av flera personer i närheten av skolan och fördes med ambulans till sjukhus.
– Det har man bedömt som grov misshandel, säger Fredrik Bratt.
Eleven åkte till sjukhuset med skolsköterskan och fick omplåstring, enligt Edward Jensinger. I det fallet tog polisen in en 19-årig man för förhör. Enligt åklagarmyndighetens pressjour släpptes han på fri fot, men är misstänkt för grov misshandel.
Ytterligare ett bråk utbröt, där två personer sagt att de blivit misshandlade.
– Där har vi ingen misstänkt i nuläget, säger Fredrik Bratt.
Samtliga elever som varit inblandade i bråken är ungdomar, men det är inte klarlagt om det endast var killar eller även tjejer som bråkade. Om det var elever från Startskolan eller Värnhemsskolan, eller båda, är också oklart.
Eleven Kinga Krekora var inne på skolan vid tolvtiden och såg människor som rusade uppför trapporna inne i skolan.
– Jag ville inte blanda mig i, så jag hämtade väskan och gick ut igen, säger hon.
Alex Andersson, som går restaurang- och livsmedelsprogrammet, hade lektion när eleverna fick höra att det var bråk.
– Sedan när jag kom ut var det folk och poliser överallt.
Han och klasskompisarna samlades på gatan utanför skolan.
– Vi såg någon komma förbi som blödde näsblod. Sen hörde vi något om en pistol, säger han.
Den uppgiften tillbakavisar Edward Jensinger. Enligt vad han har fått veta förekom det inga vapen i slagsmålet.
Vid 14-tiden tog polisen bort avspärrningarna utanför skolan som ligger på Kungsgatan i centrala Malmö.
Läs alla artiklar om: Kaos i Malmöskolor
Gå till toppen