Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Föräldrar slår larm: kaos på Johannesskolan

Deras 6-åringar på Johannesskolan blir misshandlade och sexuellt trakasserade. Gympalektioner har ställts in – både som bestraffning och för att barnens säkerhet inte har kunnat garanteras, avslöjar bandinspelning. Nu flyr flera barn skolan.

Viola Sörensson, Arber Baqaj, Patrik Olsson, Nadja Kvist och Sebastian Nasser. Deras barn blir misshandlade på Johannesskolan.Bild: Peter Frennesson
Slagsmål som filmas av elever som hejar på. Rasistiska och homofobiska kommentarer mellan elever. "Kaos på lektionerna". När Skolinspektionen besökte Rörsjöskolan-Zenith fanns det så allvarliga brister att Skolinspektionen nu hotar med miljonböter.
Även Augustenborgsskolan hotas med miljonböter efter "allvarliga brister". När Skolinspektionen besökte skolan möttes de av stök, kränkningar och dåligt anpassad undervisning.
Skolinspektionen har inlett en omfattande granskning av Malmös skolor. Mängder av grundskolor ska besökas. Ett tiotal är färdiggranskade.
Nu slår ett tjugotal föräldrar även larm om situationen på Johannesskolan. Deras barn går i förskoleklass och är alltså sex år gamla. Alla berättar samma sak. Barnen blir misshandlade och sexuellt trakasserade av andra elever. Det är kaos och stök – både på lektionerna och på rasterna.
– Min dotter blir misshandlad dagligen. Det är knytnävar det handlar om, säger Arber Baqaj.
– Vi är rädda för våra barns säkerhet. Det är slagsmål dagligen, säger Sebastian Nasser.
Föräldrar på Johannesskolan slår larm – hot och våld en del av vardagen i skolan.Bild: Johan Pihlemark
Han visar upp foton på sin son där det syns tydligt att sexåringen har blivit slagen.
– Han blev misshandlad två gånger på en dag. Min son vågade inte berätta för läraren eftersom den andra pojken hotade med att döda honom. Min son vaknar på natten och gallskriker, säger Sebastian Nasser.
Nu har han ordnat så att hans svärmor flyttar hem från utlandet.
– Hon ska ta hand om min son när lektionerna är slut för dagen. Så att han slipper gå på fritids på Johannesskolan, säger Sebastian Nasser.
Vissa gympalektioner har tvingats ställas in på grund av bråk och kaos, enligt föräldrarna.
I en bandinspelning som Sydsvenskan har lyssnat på – från ett föräldramöte – säger en lärare på skolan:
– Jag kände mig inte säker att gå ner till gympasalen med alla barnen.
– Vi hade bokat en vikarie som skulle hjälpa läraren men vikarien dök inte upp.
Vid ett annat tillfälle bestraffades hela klassen med en inställd gympalektion eftersom några elever hade varit stökiga.
– Det har hänt en gång, säger den biträdande rektorn i bandinspelningen.
Under samma möte säger en annan lärare:
– Jag förstår er oro fullt ut. Jag ligger sömnlös och funderar på vad vi kan göra åt detta. Men även om vi var fem lärare i klassrummet skulle det hända.
Nadja Kvist har två barn på skolan. Hon berättar att pojkar har misshandlat hennes dotter och dragit ner hennes byxor och trosor.
– Hon ska inte gå kvar på Johannesskolan mer. Jag har pratat med rektorn på en skola i Löberöd. Där finns plats direkt, så hon ska börja där. Men det innebär att min mamma får lämna och hämta henne fem dagar i veckan, säger Nadja Kvist.
Föräldern Patrik Olsson har redan flyttat sitt barn från Johannesskolan.
– Det känns som att personalen har gett upp. Vårt barn vantrivdes. Den känslan ska man inte ha när man är sex år. Idag går han på Västra skolan och stortrivs. Det är skrämmande att det kan vara så stor skillnad på skolorna i Malmö, säger han.
En annan pappa på skolan, som vill vara helt anonym för att skydda sin dotter, berättar att hon har blivit misshandlad på skolan under flera år.
– Pojkar hotar att de ska våldta henne. Säger att deras pappor ska knulla henne. Kallar henne hora. Frågar vad hon har för religion, säger han.
Varför det?
– De anser inte att hon är tillräckligt muslimsk.
Ni är muslimer?
– Ja. Och det här sker framför lärarna. Ingen sätter stopp för det, säger han.
Maria Berben Lidén är rektor på Johannesskolan. Hon delar inte föräldrarnas bild av skolan.
– Definitivt inte. Men det förekommer konflikter. Framför allt i de lägre åldrarna. Det jobbar vi systematiskt med, säger hon.
Överdriver föräldrarna?
– Jag har inte pratat med dem, så det kan jag inte svara på. Det handlar ju mycket om att barnen är deras egna små juveler och självklart vill man att det ska vara bra för ens barn. Det jag har hört är att det finns en mentalitet hos vissa föräldrar att uppmuntra barnen att slå tillbaka. Då blir det jättesvårt för oss att jobba med detta, säger Maria Berben Lidén.
En förälder berättar att dottern hotas med våldtäkt av pojkar på skolan och att de tycker att hon inte är tillräckligt muslimsk. Är det ett problem på skolan?
– Det känner jag inte heller igen. Vi ber ju barn och föräldrar att kontakta lärarna om det finns problem. Personalen ska hantera konflikterna. Självklart tillrättavisar jag också elever om jag ser att det händer något.
Gympalektioner har ställts in?
– Det känner jag inte igen. Vi brukar vara två personal och om en har varit sjuk så kan läraren ha bedömt att ställa in lektionen. Det är svårt att vara själv med denna åldersgrupp. Vi jobbar systematiskt med det här. Den lärare som känner att det saknas kompetens får en handlingsplan. Det får klassen och de individuella elever som behöver det också.
Behöver ni mer personal?
– Att ha tillräckligt med personal är en definitionsfråga. Att ha fem lärare i en klass kan skapa stor oro bland eleverna, då vet de inte vem som är ledare. Det inte så enkelt att bara stoppa in mer personal.
Du anser inte att det är värre på Johannesskolan jämfört med någon annan Malmöskola?
– Om jag lyssnar på kollegor på andra skolor, så nej, verkligen inte. Jag vill precis som föräldrarna att barnen ska ha det så bra som möjligt. Därför blir det lite sorgligt när föräldrarna bestämmer sig för att jobba mot oss i stället för med oss, säger Maria Berben Lidén.
Läs också Våra barn på Johannesskolan möter inte kaos utan kompetent personal
Gå till toppen