Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mattias Oscarsson: Han gör film av Philip Roth

Efter en lång karriär bakom kulisserna är James Schamus en av den amerikanska filmbranschens mest älskade doldisar. Nu regidebuterar 57-åringen med en filmatisering av Philip Roths "Indignation". – Det är svårt att överföra Roth till film.

James Schamus, längst till vänster, under inspelningen av "Indignation" som bygger på Philip Roths roman. Huvudrollerna spelas av Logan Lerman och Sarah Gadon.Bild: Alison Cohen Rosa
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Ständigt Nobelprissnuvade Philip Roth anses av många vara USA:s främste nu levande författare men det har gjorts överraskande få lyckosamma filmatiseringar av hans romaner. Hollywood ger dock inte upp: snart kommer skådespelaren Ewan McGregors regidebut "American pastoral", och idag är det svensk biopremiär för James Schamus "Indignation", baserad på romanen med samma namn från 2008, en halvt självbiografisk skildring av författarens collegetid på 50-talet.
Schamus har sina teorier om varför författaren inte fungerar så bra på vita duken. Roths huvudpersoner är ofta moraliskt tveksamma, så även den upproriske spolingen Marcus Messner – Roths alter ego i "Indignation" – som inleder en kärleksaffär med en traumatiserad collegeflicka, Olivia.
– Roth är så sanslöst ärlig när han beskriver det mänskliga tillståndet, och hans figurer är inte alltid sympatiska. Det kan funka bra i text, där man hela tiden känner kärleken under ytan, genom Roths röst och författarnärvaro. Det blir svårare på film, med en iakttagande kamera. Utan Roths närvaro kan Marcus i "Indignation" enbart tyckas vara en kåt skitstövel, en idiot som inte förstår sig på Olivia.
Schamus har därför skrivit om historien till viss del, och skickade även manuset till Roth före inspelningen.
– Han ville inte läsa det, vilket var en form av välsignelse. Men han har sett den färdiga filmen och verkar gilla den, jag fick ett fint brev av honom.
En av anledningarna till att Schamus ville filmatisera Roth är det tydliga judiska anslaget i hans böcker. Schamus är jude, liksom Logan Lerman som spelar huvudrollen i "Indignation".
– Vi är rätt många judar i Hollywood, men det är väldigt sällan vi får se judiska historier på film. Det är bisarrt, faktiskt, säger Schamus.
Det är ovanligt att göra sin första långfilm vid 57 års ålder, men så är inte Schamus vilken regidebutant som helst. Som manusförfattare och producent har han Oscarsnominerats och varit parhäst till Ang Lee på filmer som "Crouching tiger, hidden dragon" och "Brokeback mountain". Under flera år var han boss på bolaget Focus Features, som låg bakom många av 00-talets mest hyllade amerikanska filmer. Och så är han filmprofessor på Columbia University i New York.
Han har alltså varit på en hel del filminspelningar förr och tyckte inte det var så svårt att sätta sig i registolen.
– Men man lär sig inte så mycket av att se andra regissera. För en sak är säker: alla regissörer har sitt unika sätt att arbeta på.
"Indignation" är en av många amerikanska filmer på sistone som handlar om 50-talet. Andra är exempelvis "Carol", "Brooklyn", "Trumbo" och "Spionernas bro". Varför denna våg?
– På 50-talet hade vi en stark nationalism och främlingsfientlighet, korkade krigsföretag utomlands och kvinnorna blev plötsligt nerpressade av en patriarkal tumme, efter att ha fått komma ut i arbetslivet under krigsåren. Så är det absolut inte 2016, eller hur? Vi lever i liknande tider helt enkelt.
Läs också Skoluppror tappar udden
Gå till toppen