Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmöpolisen vill förbjuda folk att sova i bilar

Polisen vill ha nya verktyg mot EU-migranter som sover i sina bilar.

Under fredagen har Malmöpolisen ett möte med flera tjänstemän i Malmö stad. Uppdraget: hitta nya sätt att komma åt EU-migranter som sover i sina bilar runtom i Malmö.
– I dagsläget är det inte otillåtet att sitta eller sova i sin bil hela natten, så länge den inte är olagligt parkerad. Men nu har vi bett Malmö stad att titta på om det går att ändra den lokala ordningsstadgan, säger Erik Åberg, tf chef för lokalpolisområde Malmö Norr.
Den senaste tiden har många invånare på Kirseberg klagat på att EU-migranter sover i sina bilar intill Beijers Park. Många tycker att parken skräpas ner, eftersom de som sover i närheten även lagar mat, slänger sopor och gör sina naturbehov i parken. Kring Johanneskyrkan vid Triangeln och några andra ställen i stan händer det också att folk brukar sova i sina bilar på natten.
För ett år sedan tömde polisen det stora migrantlägret i kvarteret Brännaren, i korsningen mellan Nobelvägen och Industrigatan. På den ödetomten hade ett par hundra personer, främst rumäner, byggt upp skjul och parkerat bilar som de övernattade i. Genom att klassa kåkstaden som en sanitär olägenhet kunde kommunen till slut få polisen att tömma lägret.
Per-Erik Ebbeståhl, trygghets- och säkerhetsdirektör på Malmö stad.Bild: Åsa Sjöström
– Vår uppfattning är att vi inte haft problem med några sådana bosättningar i Malmö sedan kvarteret Brännaren tömdes, säger Malmö stads trygghetsdirektör Per-Erik Ebbeståhl.
– Det är just när folk bor i bilar som vi har problem. För det är inte är reglerat på ett sätt som gör att polisen känner att de kan agera.
Det är redan förbjudet att campa på allmän plats i Malmö. Om någon slår upp ett tält i Pildammsparken kan polisen köra bort eller omhänderta camparna. Eventuellt kan polisen också beslagta tältet och andra ägodelar i parken.
Nu ska Malmö stad undersöka om det går att skriva om campingförbudet så att det också gäller människor som sover i sina bilar. Kommunen håller på att titta på hur Lund, Växjö och Gotland har formulerat sina ordningsregler för att kunna köra iväg P-sovare. På mötet ska polisen och tjänstemännen också prata om andra möjliga åtgärder, som att gatukontoret ändrar parkeringsreglerna eller att sociala resursförvaltningen öppnar fler natthärbärgen.
Men blir det inte väldigt trubbigt att förbjuda folk att sova i sina bilar? Även om polisen kör iväg dem, så kan bara rulla vidare till nästa sovplats.
– Ja, detta är en problematik som är svårhanterbar. Det här är människor som behöver ta vägen någonstans. Det är därför vi behöver träffas, för att exempelvis prata om hur det ser ut med härbärgessituationen nu i vinter, säger trygghetsdirektör Per-Erik Ebbeståhl.
Gå till toppen