Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisförbundet kräver högsta polischefens avgång

Polisförbundet i Syd kräver regionpolischefen Annika Stenbergs avgång. Toppstyrning och en misslyckad omorganisation har skapat frustration. Bara i år har 154 poliser i regionen slutat. ”Vi saknar förtroende för Annika Stenberg”, säger Sophia Willander, ordförande i Polisförbundet Syd.

Sophia Willander, ordförande i Polisförbundet i SydBild: Peter Frennesson
Den 1 januari 2015 sjösattes en stor omorganisation av den svenska polisen. 21 polismyndigheter slogs ihop till en enda. Målet var att föra ut poliserna närmare medborgarna.
Rikspolischefen Dan Eliasson fick regeringens uppdrag att genomföra reformen. Chef för Region Syd blev Annika Stenberg, som hämtades direkt från Skatteverket – och helt saknade polisiär erfarenhet.
Nu hävdar polisfacket att reformen har havererat – och att situationen i region Syd har förvärrats av en inkompetent ledning.
– Omorganisationen trycks igenom alldeles för fort. Fungerande arbetslag har splittrats. En massa duktiga poliser är frustrerade över att vi inte längre kan lösa vårt grunduppdrag, att utreda brott och upprätthålla ordning. Och allt har förvärrats av Annika Stenbergs toppstyrning, säger Sophia Willander.
Ett tecken på missnöjet är att hela 154 av Region Syds drygt tretusen poliser slutat bara under 2016.
– Vi kör slut på poliser. Situationen är pressad i hela landet. Men Region Syd sticker ut. Det finns ingen återvändo. Vi måste få en regionchef som förstår polisjobbet, säger Sophia Willander.
Annika Stenberg
Redan i fjor hade polisfacket i Syd sina onda aningar. Då skrev Sophia Willander och hennes två vice ordföranden ett brev till Annika Stenberg – där regionpolischefen anklagades för att skönmåla verkligheten.
"Nej Annika, vi jobbar inte effektivare, för vi har fler möten än någonsin... Nej Annika, våra medborgare känner inte den trygghet som de borde när vi låtit brottsligheten skena ..."
Sedan dess har allt blivit värre, hävdar Sophia Willander.
– De allra flesta poliser älskar sitt jobb. Men nu har vi massor av poliser som är på randen till utbrändhet. Många är helt uppgivna. Många går till jobbet med ont i magen.
Vad har gått snett?
En viktig orsak, menar Sophia Willander, är att väloljade arbetslag med dokumenterad effektivitet slagits sönder, vilket lett till att många poliser hamnat på positioner där de gör annat än det de är bäst på.
Ett exempel är den gamla länskriminalen, som hade en hög uppklarningsprocent. Nu är den splittrad. Förödande, menar Sophia Willander, i ett läge när polisen i Skåne står med 26 mord enbart i år, varav bara några enstaka klarats upp.
Ett annat exempel: Enheten mot människohandel som arbetade framgångsrikt tills den upplöstes för ett par år sen.
– Nu ska människohandeln prioriteras igen och då ska en ny organisation byggas upp.
Sophia Willander understryker att Polisförbundet aldrig varit emot en omorganisation. Däremot är facket djupt kritiskt till sättet som den genomförts på.
Grundtanken var inte bara att så många poliser som möjligt skulle arbeta som områdespoliser nära medborgarna, utan också att beslut skulle tas så långt ut i organisationen som möjligt.
– Det har blivit precis tvärtom: Extremt toppstyrt, säger Sophia Willander.
Hon beskriver en kultur där högste chefen har ett extremt kontrollbehov och vägrar delegera, där chefer på olika nivåer handlingsförlamas, där problem sopas under mattan och där det allt överskuggande målet är att pressa balanser och spara pengar.
– Vi har elva mord enbart i Malmö, nästan alla spaningsmord. Samtidigt har Polisområde Malmö just nu 15 miljoner kronor plus i budgeten. Det är ju inte klokt.
Enligt Sophia Willander är den viktigaste orsaken till att Region Syds budget går med överskott att så många poliser slutar – långt fler än vad som fylls på från Polishögskolan.
– I min värld är det inte något att vara stolt över, utan något man borde skämmas över. Det är ju tecken på usel arbetsmiljö.
En orsak att många poliser slutar är horribla arbetsscheman, beslutade på högsta nivå utan att de berörda poliserna fått inflytande, enligt facket. Vissa poliser kan jobba 8 veckor utan ett enda vanligt dagspass. Andra har placerats 30 mil bort från orten de där de bor (Region Syd sträcker sig långt utanför Skåne).
– Många av våra medlemmar brinner för polisjobbet. Men de kan inte fortsätta när det inte går att kombinera med vanligt privatliv.
Även om polisfacket lägger ansvaret för toppstyrningen i Region Syd på Annika Stenberg så är ett grundproblem att det finns för få poliser, såväl i Region Syd som i hela landet.
Officiellt ska det finnas över 20 000 poliser i Sverige. På grund av alla avhopp är siffran i dag nere på 19 477 poliser.
På bara fem år har andelen brott som klaras upp sjunkit från 18 till 14 procent.
– Vi är definitivt för få poliser för att klara uppgiften, säger Sophia Willander.
Ska trenden gå att vända krävs en kompetent polisledning som lyssnar och litar på sin organisation.
– Vi har en högsta chef som inte ens lyssnar på sina närmaste medarbetare. Det är ingen sund arbetsmiljö i Region Syd, säger Sophia Willander.
Vad borde man göra?
Uppvärdera polisyrket, menar Polisförbundet. Det handlar inte bara om högre löner, utan minst lika mycket om en rimligare arbetsmiljö och en organisation med rätt person på rätt plats.
– Polisen måste bli en attraktiv arbetsplats. Flykten från yrket måste stoppas, säger Sophia Willander.
HD och Sydsvenskan har sökt Annika Stenberg för kommentar. Hon meddelar på fredagsmorgonen via sin presstjänst att hon inom kort svarar på kritiken på polisens hemsida.

Fakta - polisreformen

Den 1 januari 2015 slogs 21 polismyndigheter i Sverige ihop till en enda.
Polismyndigheten är indelad i sju regioner, varav Region Syd är en.
Region Syd är i sin tur indelad i fem polisområden: Malmö, Södra Skåne, Nordvästra Skåne, Sydvästra Götaland och Sydöstra Götaland. På dessa områden är de flesta poliserna och radiobilspatrullerna fördelade. Här utreds de allra flesta brott, inklusive mord.
I Region Syd finns dessutom en operativ enhet med pikétstyrkan och rytteriet, en central utredningsenhet och en underrättelseenhet.
En grundtanke i nya organisationen är att flera poliser ska arbeta närmare medborgarna, både skapa trygghet och utreda brott.
Enligt Polisförbundet har resultatet blivit splittrade arbetslag och förvirring om hur den nya organisationen ska fungera.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen