Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ung Lundapolitiker mordhotad efter debattartikel om jihadister

Julius Eberhard, språkrör för Grön ungdom Syd, har mordhotats efter att ha skrivit en debattartikel om att kommunen bör hjälpa avhoppade jihadister.

18-årige Julius Eberhard från Lund är språkrör för Grön ungdom Syd.Bild: Philip Barnard
"Miljöpartist: Det är en självklarhet att vi ska hjälpa avhoppade jihadister". Så lyder rubriken till Julius Eberhards debattartikel i Nyheter 24.
Den unge miljöpartisten från Lund skrev artikeln som en reaktion på att Moderaterna, Liberalerna och Centern krävt att särskilda satsningar på jobb och bostäder för hemvändande jihadister stryks ur Lunds handlingsplan mot våldsbejakande extremism
Som Sydsvenskan tidigare berättat finns inga sådana formuleringar i handlingsplanen.
Men Julius Eberhard menar att det faktiskt är rimligt att kunna vidta åtgärder av den typen för att återintegrera jihadister.
– Jag tycker att det blivit en osaklig debatt där man missar vilket ansvar kommunen respektive rättsväsendet har, säger han.
Julius Eberhard är i debattartikeln tydlig med att personer som begått terrorhandlingar ska straffas, men menar att kommunen måste göra vad den kan för att hindra att personer återfaller i kriminalitet, oavsett vad för slags brott det rör sig om.
"Hjälp med bostad, arbete eller skuldsanering kan då vara lämpligt vilket har lyfts fram av Institutet för framtidsstudier i en rapport till den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism", skriver han i debattartikeln.
Debattinlägget fick många reaktioner och mycket kritik har riktats mot Eberhard. Han har dessutom blivit mordhotad på Nyheter 24:s Facebooksida.
– Jag har fått två skriftliga mordhot som jag har sett själv.
Hoten är bortplockade från Facebooksidan och ska polisanmälas. Inga hot har dock framförts direkt till Julius Eberhard.
– Jag har fått ganska grova påhopp riktade mot mig personligen, men inga direkta hot.
– Många har nog bara sett rubriken, för jag har fått kommentarer där folk är arga på mig för att jag vill göra saker som jag aldrig har påstått att jag vill göra.
Påverkar det här dig i ditt agerande?
– Jag var beredd på det. Och än så länge har jag inte för avsikt att låta det påverka hur jag uttalar mig. Jag kommer att fortsätta att säga vad jag tycker. Men det är klart – om det fortsätter vore man kanske dum om man inte på något sätt tog hänsyn till att det kan bli väldigt hetsigt.
Gå till toppen