Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Zoolog i vargmål tror på friande dom

– Jag vill inte framstå som något offer, det är inte mig det är synd om. Så säger zoologen Mats Höggren, som åtalats för att ha vållat en djurskötares död på Kolmårdens djurpark för fyra år sedan. Nu har den långa rättegången i det ovanliga fallet avslutats.

Djurskötaren hittades död, ensam i varghägnet på Kolmårdens djurpark i juni 2012. Nu har rättegången i Norrköpings tingsrätt avslutats.Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Strax efter klockan tio på fredagen öppnades dörrarna till sal ett i Norrköpings tingsrätt. Där inleddes den sista dagen i den utdragna rättegång som ska avgöra om Kolmårdens djurpark och den tidigare zoologiske chefen Mats Höggren har ansvar för att en djurvårdare dödades av vargar.
Utredningen och den följande rättegången har pågått i mer än fyra år.
– Det innebär att man aldrig kommer till något avslut. Vi som var mitt i chocken – i tragedin, i krishantering, media, arbetsmiljöverk, i polisutredningen – för oss har det varit en kontinuerlig process fram till nu, säger Mats Höggren, och tillägger:
– Och det är klart att det är en destruktiv process för alla, för vi kommer ju aldrig att glömma den här tragedin. Samtidigt har var och en rätt att gå vidare.
När TT talar med honom håller han en dämpad ton. Han framhåller flera gånger att det inte är synd om honom, utan om den dödade djurvårdarens familj.
– Jag inser ju att för hennes nära och kära blir det aldrig något avslut.
Han är åtalad för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott. Straffskalan för grovt vållande till annans död rymmer fängelse i lägst ett år, högst sex.
Åklagaren Jan Olof Andersson har yrkat på villkorlig dom, om tingsrätten skulle döma Höggren till ett års fängelse eller mindre. Blir straffet längre väntar troligen fängelse.
– Jag känner mig säker på att det blir ett fällande. Jag kan inte tänka mig att rätten kan resonera på något annat sätt, säger Jan Olof Andersson när han hört försvarets pläderingar.
Mats Höggren själv är inte orolig för en fällande dom.
– Jag uppfattar att det inte finns någon reell sannolikhet för det.
Hans advokat Johan Eriksson tog under sitt anförande upp den fråga som han anser är central för försvaret. Han hävdar att Mats Höggren inte kunde ha förutsett att vargarna skulle anfalla.
Zoologen säger att varken han eller någon annan trodde att en dödlig attack var möjlig.
– Nej, och jag tycker att många av de tillbud som åklagaren har tagit upp, där var det ingen som egentligen tyckte att det var vargarnas fel, det var aggressivt vargbeteende, säger han.
Åklagaren har även yrkat på att djurparken ska betala en företagsbot på fyra miljoner kronor. Parkens advokat Thomas Olsson gick hårt åt de expertvittnen som åklagarsidan kallat, men det var inget som förvånade åklagaren:
– Det vore nästan konstigt om han inte gjorde det, det är hans jobb, säger han.
Dom väntas den 21 december.
– Jag kan säga att om rätten friar så kommer jag att vilja få ärendet prövat i högre instans, säger åklagaren.

Bakgrund: Vad hände i hägnet?

Klockan 11.17 den 17 juni 2012 inkom larmet till polisen. Djurskötaren hade hittats död, ensam inne i varghägnet på Kolmårdens djurpark. En yngre kollega var först på plats och gjorde det obehagliga fyndet. Först skötarens regnjacka och regnbyxor, sedan kroppen. Skötarens mobiltelefon hittades söndertuggad.
Skötaren låg på mage, med armarna utsträckta. Enligt polisförhöret var kroppen så svårt sargad att kollegan först hade svårt att avgöra vad det var som låg där på marken. Skötaren hade ägnat sitt yrkesliv åt att ta hand om vargarna.
Fyra av parkens anställda var så illa berörda av händelsen att de fick köras till sjukhus i ambulans.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen