Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hennes uppfinning kan ge större skördar och mätta magar

Experimentet i tvättstugan sådde fröet till en dröm om mätta magar i fattiga länder. Idén: att förbättra frökvalitén så att skördarna blir större. Nu har uppfinnaren Tongyun Shen från Lund vunnit en halv miljon kronor.

Tongyun Shen får årets SKAPA-pris på 500 000 kr för sin metod att vitalisa fröer.Bild: Sandra Henningsson
Samhällsvinsterna är flera. Grobarheten blir bättre, odlingssäsongerna längre och konsumenterna får livsmedel från frön utan bekämpningsmedel. Metoden är miljövänlig, effektiv och snabb.
Tongyun Shen är glad över motiveringen bakom Sveriges största uppfinnarpris, Skapa Utvecklingspris, som hon tog emot under Innovationsgalan i Stockholm för drygt vecka en sedan.
– Konkurrensen var tuff så jag var tveksam till om jag hade en chans, säger hon.
Tongyun Shen är långt ifrån damernas motsvarighet till Uppfinnar-Jocke som plötsligt får en snillrik idé. Bakom uppfinningen ligger många år av hårt arbete och studier om frön. Tongyun Shen har läst växtfysiologi vid Umeå Universitet, disputerat i frölära vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå och arbetar inom fröindustri i Skåne sedan nio år.
Men framför allt har hon en stor passion för det pyttelilla fröet, livets början.
– Varje gång jag ser något nytt växa ur ett litet frö så blir jag glad. Ett groende frö ger mig hopp, säger hon.
Metoden är patenterad men oron för att någon ändå ska plagiera den gör att Tongyun Shen är fåordig om detaljerna. Men med en noga avvägd dos värme, vatten och luft kan skadade frön repareras och omogna frön utvecklas ännu lite mer. Tekniken får också den biologiska processen i fröna att rappa på, vilket förkortar tiden det tar för fröet att gro.
Ännu en poäng är att plantor från frön som vitaliserats genom denna metod växer snabbare än ogräs, alltså krävs det mindre bekämpningsmedel.
– Inga kemikalier tillförs, ingen genmodifiering görs. Och fröna kan lagras i flera år efter behandling. Jag har testat åttio olika arter: grönsaker, utsäde, gräsfrön, blomfrön och skogsfrön. Allt har funkat, säger hon.
Tongyun Shen har nu utvecklat en två meter hög och tre meter bred automatisk maskin där fröförbättringen sker. Prototypen finns på Medicon Village, den första har lanserats i Holland.
– Jag testade först metoden i tvättstugan, lade frö i en balja och laborerade med värme, vatten och luft. Jag gjorde precis samma sak som maskinen fast manuellt.
Hon visar en bild på frodig och jämnhög babyspenat som växer i jorden jämte en lägre och spretigare spenatrad.
– Ser du skillnaden? Bearbetade fröer ger en perfekt och säker skörd som sparar tid, vatten och personal. Använder man obearbetade fröer är det svårt att veta när man ska skörda eftersom embryot i fröet växer långsammare.
Tongyun Shen har nu startat företaget Robus Seed Technology AB och är delägare i Nelson Seed Development som ska marknadsföra metoden och maskinen. Nästa steg är att skala upp maskinen så att den blir "mycket, mycket stor". Förväntade köpare är fröföretag och fröproducenter runt om i världen.
Förhoppningarna är många. Tongyun Shens största är att den nya tekniken ska lösa problemet med matbrist i fattiga länder.
– Det skulle kännas fint, säger hon.
Gå till toppen