Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sprickan inom S växer kring Culture Casbah

En tung socialdemokrat kritiserar nu öppet sin partiledning för affärsupplägget kring skyskrapan Culture Casbah i Rosengård. Fullmäktigeledamoten Petra Bergquist ansluter sig till de socialdemokratiska motståndarna mot projektet.

På torsdag ska Malmö kommunfullmäktige ta ställning till bostads- och kontorsbygget Culture Casbah i Rosengård. Finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) som lovat Malmöborna att "bygga staden hel" beskriver byggprojektet med sitt 22 våningar höga torn som "ett rejält lyft" för miljonprogramsområdet.
– Det här kommer att göra Rosengård mer attraktivt och öka värdena i hela Malmö, sa hon i oktober när hon presenterade affärsuppgörelsen för Culture Casbah som fullmäktige nu ska besluta om.
För att finansiera storsatsningen går det kommunägda och politiskt styrda bostadsbolaget MKB ihop med de tre privata fastighetsägarna Balder, Heimstaden och Victoria Park och bildar ett nytt bolag som ska bygga och äga Culture Casbah. MKB släpper 1 650 av sina lägenheter i Rosengård till det nya bolaget.
Oppositionspartierna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna klargjorde genast att de tänker rösta nej till Culture Casbah.
– MKB ska inte syssla med så här dyra och riskfyllda projekt, sa Anders Olin (SD).
– Det här minskar det demokratiska inflytandet över lägenheterna, sa Anders Skans (V).
Eftersom Katrin Stjernfeldt Jammehs rödgröna S-MP-styre får stöd av Moderaterna och Liberalerna finns det av allt att döma en tydlig majoritet för Culture Casbah i fullmäktige.
Petra Bergquist (S)
Men inom Socialdemokraterna växer kritiken mot hur de ledande partiföreträdarna och partistyrelsen driver projektet. Tidigare i veckan kom öppna protester från SSU Malmö och S-föreningen Sorgenfri.
Nu ansluter sig även servicenämndens ordförande Petra Bergquist (S) till motståndarna.
– Tanken att nyproducera ute i Rosengård och länka samman staden är ju oerhört positiv. Det jag tycker är problematiskt är finansieringen som innebär en försäljning av allmännyttan. I den modell som är föreslagen kan jag inte se att MKB kommer att behålla samma inflytande över de här lägenheterna man släpper ifrån sig som när man har dem i egen ägo, säger hon.
Petra Bergquist tillhör de socialdemokrater som, bortsett från kommunalråden, har tyngst poster i Malmöpolitiken. Förutom sitt ordförandeuppdrag är hon ledamot i kommunfullmäktige. Dessutom har hon en central position genom sitt arbete som ombudsman på partidistriktet även om hon betonar att det inte är i den rollen hon uttalar sig om Culture Casbah.
Den danska arkitektfirman Lundgaard & Tranberg har ritat Culture Casbah som 2013 vann priset ”Best Futura Project” vid MIPIM mässan i Cannes. 200 bostäder och 30 lokaler ska rymmas i tornhuset.Bild: Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S
I likhet med de 18 forskare som tidigare i veckan skrev en debattartikel om Culture Casbah ser Petra Bergquist en risk för att hyrorna i Rosengård trissas upp så att boende i området får svårt att bo kvar.
– Det som framför allt behövs i Malmö är ju hyresrätter till rimliga hyror. Ska vi bryta segregationen och bygga samman staden ska det inkludera de människor som bor här idag, säger hon.
Petra Bergquist tänker framföra sin kritik när fullmäktiges socialdemokrater håller förmöte inför nästa veckas sammanträde.
På frågan om hon planerar att gå emot sin partilinje och rösta nej till Culture Casbah svarar hon:
– Vi kommer att ha en diskussion på vårt gruppmöte. Efter det kommer jag att ta ställning till hur jag ska göra.
Styrelseordföranden för Malmös socialdemokrater Joakim Sandell förvarar affärsupplägget.
– MKB har bedömt att man inte klarar att ensamt bära risken med Culture Casbah. Jag och styrelsen delar den uppfattningen. Att andra aktörer än MKB går in och satsar i Rosengård är bra, säger han.
Joakim Sandell avfärdar kritiken mot att upplägget skulle innebära att Socialdemokraterna säljer ut allmännyttan.
– Det nya bolag som skapas kommer MKB att äga till 25 procent och ha ordförandeskapet i. Man kommer att jobba efter MKB:s uthyrningspolicy och MKB kommer att ha förköpsrätt. Så jag skulle inte säga att det här är en utförsäljning.
FAKTA: Culture Casbah
Projektnamnet Casbah har arkitektfirman Lundgaard & Tranberg hämtat från Algeriet. Casbah är fästningen i Alger som har gett namn åt den kringliggande bebyggelsen på de branta sluttningarna ned mot havet. Casbah finns med på Unescos världsarvslista. Ordet Casbah beskriver också liknande bebyggelse i andra nordafrikanska städer.
Gå till toppen