Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Tre vinster för Malmös teaterliv på Scenkonstgalan

Det blev tre Malmösegrar på Scenkonstgalan i Göteborg på fredagskvällen. Potato Potato, Dansstationen och Våld & Pedagogik tog alla hem priser.

Potato Potato.Bild: Foto: potato potato
Scenkonstgalan arrangerades i år för tredje året och där prisas det bästa från årets svenska scenkonstår. Årets gala hölls på Stora teatern i Göteborg på fredagskvällen.
Malmögruppen Potato Potato vann i klassen ”Årets magi” för sin föreställning ”Dear stage”. Motiveringen löd ”Med politiskt genomtänkta teman vågar de varva trams med stort allvar och bjuder därmed på stor scenkonst. Intima möten blandas med kollektiva upplevelser. Discokänsla och paraplydrinkar. De bjuder in till ett tillåtande universum, till performance och fest. Optiska förvirringar och en gravid mages sparkar. I nio år har de gjort Malmö till en coolare plats.”
Även dansscenen Dansstationen i Malmö prisades på fredagskvällen för sin föreställning ”Dear humans”. I kategorin ”Årets sinnesorgasm” vann de med motiveringen "Detta är ett verk som lekfullt tänjer på idén om vem som betraktar vem under en föreställning, och som bevisar att det inte finns några gränser för vad en kropp i rörelse kan åstadkomma. En repetitionskurs i hur roligt mänskligt beteende kan vara! En leklysten dansupplevelse som får oss att återupptäcka våra egna konstigheter, rörelser och sinnen.”
Bakom Malmögruppen Våld & Pedagogik står Henrik Bromander och John Hanse och de prisades i klassen ”Årets formförnyare” med motiveringen ”På ett unikt sätt har de lyckats involvera publiken, där inget blir svart eller vitt utan där frågorna blir mångfacetterade. Vi kan inte värja oss och måste rannsaka oss själva. Mellan flygande skumgummi-gatstenar och vajande fanor, brandtal, våld och öppna frågor ges plats att känna och tänka kring olydnaden och motståndets olika sidor när aktivistens perspektiv står i centrum.”
De andra segrarna på Scenkonstgalan blev:
Årets brott: Juck
Årets slowfood: Masthuggsteaterns ”Mörkrädd”
Årets katharsis: ”Möta hösten tillsammans?” av Anna Vnuk och Klassen
Årets politiska: Revolution poetry
Årets spot on: ”Frökenmaskinerna #1 och #2” av Kastratet
Årets hederpris: Ulla Kassius
Håll koll på Malmös teaterliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen