Malmö

De protesterade mot finansieringen av Culture Casbah

På lördagen hölls en manifestation riktad mot att hyreslägenheter säljs ut till privata företag för att finansiera Culture Casbah. På plats fanns bland annat Rosengårdsbor som oroas för högre hyror.

Manifestation mot MKB:s utförsäljning av ett antal fastigheter i Rosengård.Bild: Tom Wall
Ett hundratal personer samlades på lördagen vid Bennets Bazaar i Rosengård för att på Vänsterpartiets initiativ protestera mot ett beslut som de anser tas över huvudet på Rosengårdsborna.
– Under vårt möte i förra veckan kom upprörda boende fram till oss och sa att de ville ha en manifestation. De upplever att det gått för fort och att den information de fått från MKB har varit otydlig, säger oppositionskommunalrådet Hanna Thomé (V).
Det är det kommunala hyresbolaget MKB som ska bygga 22-våningshuset Culture Casbah. Tanken är att det ska ge en positiv förändring för hela Rosengård. Men som finansiering, och för att dela de ekonomiska riskerna, samarbetar MKB med tre privata hyresaktörer. Det är det här som Hanna Thomé och vänsterpartiet vänder sig emot eftersom MBK i affären försätter 1 650 av sina hyresrätter i Rosengård under de privata bolagens inflytande.
Läs mer:Politisk majoritet – men oklart hur Rosengårds skyskrapa ska betalas
Manifestation mot MKB:s utförsäljning av ett antal fastigheter i Rosengård. Kabir Amiri var en av talarna.Bild: Tom Wall
– Det är rent ut sagt ett löjligt förslag, sa Kabir Amiri som var en av de första talarna.
Han är själv Rosengårdsbo och medlem i Vänsterpartiet.
– Vi vet hur det blir med privata hyresvärdar. De gör onödiga renoveringar för att höja hyrorna. Det är privata företag, deras intresse är att tjäna pengar, inte att göra det som är invånarnas bästa, säger han.
I en halvcirkel runt talarna samlades anhängare till Vänsterpartiet och förbipasserande Rosengårdsbor. En av dem var Feliz Mourad som för bara två månader sedan flyttade tillbaka till Rosengård.
– Mina barn växte upp här och ville tillbaka. Men den här idén med de privata hyresvärdarna gör mig lite orolig. Jag har läst på Facebook där många skriver att det kan bli dåligt, att hyrorna kan höjas, säger hon.
I butikerna i närheten fortsatte handeln som vanligt medan protesten pågick utanför. David (som inte vill uppge sitt efternamn) väger frukter och tar betalt av sina kunder.
Vänsterpartiet anordnade manifestation för att protestera mot vad de anser är en försäljning av allmännyttan – på denna bild syns dock ett plakat från förbundet Allt åt alla.Bild: Tom Wall
– Jag tror att MKB är bättre på att följa regler, de privata kan göra lite vad som helst. Så är min tanke i alla fall. MKB känns tryggare, säger han.
Läs mer:”Att ett projekt som Culture Casbah skulle bryta segregationen finns det inte mycket som stödjer.”
I en klädbutik precis intill står 14-åriga Sofia Mohamed. Butiken, som sitter ihop med familjens lägenhet, ingår i affären mellan MKB och de privata värdarna. Hon har hört talas om förslaget och känner viss oro.
– Det är svårt att veta. Men om hyrorna höjs kan vi få det svårt.
Hon kallar på sin mamma och berättar samtidigt att hon hört föräldrarna tala positivt om själva bygget av Culture Casbah – nya affärslokaler skulle kunna gynna både deras egen verksamhet och hela området.
Men mamma Fatima Mohamed fokuserar, precis som många andra, mest på de privata hyresvärdarna.
– Jag tror att privat värd betyder högre hyra. Jag bodde hos just Victoria Park tidigare bara en bit bort. Där var hyrorna högre än den jag har hos MKB nu och vad jag hört har de dessutom höjt ännu mer sedan jag flyttade därifrån, säger hon.
Hanna Thomé (V) hoppas att manifestationen, och höjda röster från Rosengårdsborna själva, ska få Socialdemokraterna se över frågan en gång till.
Ett hundratal personer kom för att deöta i, eller lyssna på, Vänsterpartiets manifestation vid Bennets Bazaar i Rosengård.Bild: Tom Wall
– De har drivit på den här frågan väldigt snabbt och vi tycker det saknas information, vi har till exempel inte fått se någon bolagsordning. Det är ovanligt att ta beslut om en miljardaffär som detta ändå måste räknas som utan att få se all fakta först, säger hon.
Läs alla artiklar om: Culture Casbah - projektet
Gå till toppen