Lund

Andreas Ekström: Galten – galen eller genial

Varje sann lundensare måste titta på nya byggprojekt med skepsis. Så länge vi kommer ihåg att se det som verkar lovande – också.

Andreas EkströmBild: Ingemar D Kristiansen
Planerna för kvarteret Galten, alltså busstorget på Bankgatan, börjar bli lite mer konkreta.
Och de är, i ett par avgörande delar, direkt verklighetsfrånvända.
Vi börjar med det som är bra: Det är säkert alldeles rätt att bygga ett lite högre hus med lägenheter. Vi lever i en urbaniseringstid där allt fler människor tycks vilja bo i städer, nära goda allmänna kommunikationer, och Lund kommer att växa med bokstavligt talat tiotusentals personer de närmaste årtiondena. Bra. Bygg det.
Men har vi arkitektonisk kunskap att bygga så att det blir tidlöst nog, vackert nog, praktiskt nog? Allt som andas retro och flirtar med det förflutna anses fult och fel i arkitektkretsar. Nytt och futuristiskt och glas och betong och synliga stöttor och stag är det som gäller. Jag befarar att det man kanske kan kalla ”estetisk hållbarhet” därmed blir eftersatt. Vi kommer helt enkelt att tycka att det blir fult onödigt fort, om vi inte bygger ett hus som faktiskt pratar med staden ikring.
Just nu är det ju lite skojigt med hologramfunktionen på Ideon Gateway, men kommer det verkligen att förbli en bra idé? Risken är uppenbar att roliga hus blir ett slags arkitekturens stentvättade jeans – dominerande under en kort tid, sedan hopplöst daterade.
Sedan har vi två stolliga idéer om vad som ska hända i markplan.
För det första tror man att Lund behöver fler butikslokaler, trots alla de tomma vi redan har. För att man inte har någon bättre idé? För att man inte har förstått hur världen har förändrats och hur detaljhandeln numera helt domineras av internet och av externa köplador? Kanske bara för att det inte går att bygga bra bostäder i marknivå?
För det andra ska busstorget finnas kvar, fast under tak.
Ja, det vet ju alla som har känt den härliga stämningen vid Knutpunkten i Helsingborg eller vid gamla Slussen i Stockholm, hur mysigt det brukar bli när betongpelare ställs på asfalt och bussar kör in och ut genom de blåshål som bildas.
Kallt, skitigt, nedklottrat.
Försåvitt det inte blir innovativt och påkostat, upplyst, uppvärmt, närmast som en inomhusmiljö. Men tänk, det tror jag inte att en byggherre som vill maximera intäkten genom att sälja fina lägenheter kommer att prioritera.
Jag håller tummarna för att Lunds kommun talar med skärpa i förhandlingarna med arkitekt och entreprenör.
Tolerera inte vad som helst.
Den som får uppdraget att bygga och sälja vidare kommer alldeles säkert att dra in pengar så det räcker ändå.
Appendix. Så tackar vi framlidna Gun Hellsvik för en lång gärning i det offentligas tjänst. För mig, som var tonåring när hon satt i regeringen, är hon för alltid justitieministern med världens hårdaste och för ämbetet mest lämpade namn – i alla fall om man uttalar det på engelska.
Gå till toppen