Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Dna-skydd stoppar inbrotten

Att dna-märka sina prylar håller tjuven borta, visar ett unikt projekt i skånska Staffanstorp. Bostadsinbrotten minskade med nära 40 procent sedan en fjärdedel av kommunens hushåll omfamnat den nya tekniken.

Dna-märkning av olika fabrikat går att köpa i flera svenska butiker. Den lilla flaskan innehåller en lack med en unik dna-kod som man penslar på sina inventarier. Det syns inte för blotta ögat, men går att upptäcka med UV-ljus.Bild: Emil Langvad/TT
En butelj med dna-märkning kostar drygt 500 kronor i handeln. Sedan är det bara att dutta den genomskinliga lacken med en pensel på smycken, datorer och vad helst man inte vill bli av med. Några tydliga dekaler för tjuvarna att ta del av på utsidan av huset och åtgärderna är effektiva, enligt polisen.
– Ju fler i ett bostadsområde som använder märkningen, desto jobbigare blir det för tjuven, säger Göran Landvall, sakkunnig på bostadsbrott vid polisen, och en av personerna bakom "Staffanstorpsmodellen".
Dna-märkning började användas i Sverige redan under tidigt 2000-tal. Men då var det vågen av värdetransportrån polisen riktade in sig mot. Att märkningen också skulle vara effektivt mot bostadsinbrott är en idé polisen hämtat från England.
Efter ett par mindre pilotprojekt valdes för ett år sedan Staffanstorp ut för att testa tekniken i stor skala på en hel kommun. Invånarna engagerades, och nu skördas framgångarna.
– Resultaten för en brottförebyggande åtgärd tar lite tid, och det är det vi har sett i Staffanstorp. Det har tagit ett år. Men nu ser vi att det faktiskt gör skillnad, säger Landvall.
På ett år har inbrotten i Staffanstorp minskat med 37 procent. Dna-märkningen avskräcker därför att stöldgodset blir spårbart och svårt att sälja vidare. Ingen hälare med självaktning vill befatta sig med prylarna om de är märkta. Märkningen innebär också att polisen får det betydligt enklare att hitta ägare och klara upp fallen när stulet gods dyker upp.
Totalt har runt 50 000 hushåll i Sverige redan dna-märkt sina inventarier. Och statistiken talar sitt eget tydliga språk. Endast runt 10–20 av dessa hushåll har utsatts för inbrott. En försvinnande liten andel jämfört med landet i stort. Och polisen tror att användandet kommer att öka kraftigt redan under nästa år.
– Det är klart som tusan att när folk får upp ögonen för detta så kommer de förstå att det här är bra, säger Landvall.
– Det är klart som tusan att när folk får upp ögonen för detta så kommer de förstå att det här är bra.
Göran Landvall. Polis och Sakkunnig på bostadsinbrott om dna-märkning.

Fakta: Dna-märkning

Ett kit med dna-märkning kostar mellan 500 och 1 000 kronor beroende på fabrikat och finesser.
Märkningen håller i minst fem år i utomhusklimat.
Den syns inte med blotta ögat, men däremot i UV-ljus.
Märkningen är i näst intill omöjlig att få bort.
Varje märkning är unik och kan spåras till ägaren om man registrerar sig i en nationell databas.
Källa: Polisen/återförsäljare
Gå till toppen