Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olle Lönnaeus: Fler missnöjda poliser på väg ut än hungriga aspiranter på väg in

Alla ropar efter fler poliser - men de blir allt färre.
Just nu står regeringen och inrikesminister Anders Ygeman inför ett "Moment 22": Låga löner och en pressad arbetssituation får allt fler poliser att hoppa av. Samtidigt skräms så många aspiranter bort att polishögskolorna har svårt att fylla sina platser.
Polis i krisBild: Arkiv: Emma Krantz
Ekvationen går helt enkelt inte ihop. Hittills under 2016 har 867 poliser slutat. Våren och hösten togs 780 aspiranter in på de tre polisskolorna i Södertörn, Växjö och Umeå.
Alltså: antalet missnöjda och frustrerade poliser som lämnar sitt yrke (en del går i pension) är större än antalet hungriga aspiranter som börjar utbilda sig
Läs också Poliskris leder till massavhopp – och färre uppklarade brott
För ett par år sen hade Sverige långt över 20 000 poliser. Idag är vi nere på 19 477 poliser.
Samtliga partier medger att Sverige behöver fler poliser. Även om inrikesminister Anders Ygeman felaktigt påstått att Sverige "inte haft så många poliser på flera decennier" så vill även regeringen utbilda fler.
De poliser som i dag är i tjänst får en allt mer pressad arbetssituation.
Gängrelaterade mord har ökat kraftigt. Bara i Skåne har 26 personer mördats i år och bristen på utredare är stor.
Gränskontroller drar polisresurser. Terrorhotet mot Sverige har ökat. Och runt om i landet vittnar poliser om att man inte har resurser att ens rycka ut på larm om pågående brott.
På bara några år har uppklaringsprocenten av brott rasat från 18 till 14 procent.
Samtidigt genomgår polisen en stor omorganisation där 21 regionala myndigheter slagits i hop till en enda. Syftet är att "föra polisen närmare medborgarna". Det har blivit precis tvärtom.
Polisfacket och erfarna poliser klagar över att sammansvetsade lag slagits sönder. Att fel personer hamnat på fel plats. Att kaos råder och ingen riktigt tycks veta vad som ska göras.
Rikspolischefen Dan Eliasson är hårt ansatt och i Region Syd har facket krävt regionpolischefen Annika Stenbergs avgång.
För Anders Ygeman och regeringen gäller det att vända den nedåtgående spiralen. Det är inte gjort i en handvändning.
Till vårterminen 2017 har antalet platser på polisutbildningarna ökats till 800. Problemet är att det inte blir så lätt att fylla dem med kvalificerade aspiranter.
Våren 2016 kunde bara 266 av 300 platser fyllas. Höstterminen 2016 bara 514 av 550 platser. Trots att flera tusen sökande anmälde sig till Rekryteringsmyndigheten inför varje termin var det få som klarade begåvningstestet och andra krav.
Nu har polisskolorna löst sina rekryteringsproblem – genom att sänka ribban.
Frågan är om det räcker.
Polisförbundet tror inte det. Facket menar att om regeringen ska locka fler kvalificerade unga män och kvinnor att bli poliser – och hejda avhoppen – så krävs inte bara högre löner, utan också en bättre arbetsmiljö.
Gå till toppen