Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Högt blodtryck undersöktes inte - gravid kvinna förlorade sitt barn

SUS anmäler utebliven remiss till Inspektionen för vård och omsorg. "En förfärlig och sorglig händelse", säger chefläkare Benny Ståhlberg.

Malmökvinnan gick på sedvanliga kontroller hos en barnmorskemottagning i Skåne. Där konstaterades det att hon led av högt blodtryck.
Enligt gällande rutiner ska gravida kvinnor med förhöjt blodtryck alltid skickas vidare till kvinnosjukvården för att följas upp extra noga av specialister.
Så skedde inte i det här fallet.
– Avsikten med rutinerna här att minska risken att precis det som nu hänt ska kunna ske, säger Benny Ståhlberg.
Trots blodtrycksvärdena blev det alltså ingen remiss. Istället kommer kvinnan - som i maj 2016 var i slutet av sin graviditet - akut till sjukhuset. Hon har då drabbats av krampanfall och återigen högt blodtryck.
Läkare konstaterar eklampsi (kramper orsakade av havandskapsförgiftning) och även placentaavlossning. Kejsarsnitt utförs akut, men barnet är livlöst och går inte att återuppliva.
Hade en bättre utredning av det höga blodtrycket gjorts hade sannolikt barnets liv gått att rädda.
– Anledningen till att göra en Lex Maria-anmälan är att det uppstått en allvarlig vårdskada, som skulle ha kunnat undvikas om man gjort något annorlunda, säger Benny Ståhlberg.
Fallet är dock komplicerat: bland annat hade kvinnan uteblivit från flera besök på vårdcentralen och det fanns även språksvårigheter, vilket har gjort att sjukhuset begärt en grundligare analys av hela händelseförloppet.
Uteblivning och dokumentation av de uteblivna besöken har varit bristfällig, skriver sjukhuset i sin anmälan.
– Det här är en förfärlig och sorglig händelse, och kvinnan mår naturligtvis fruktansvärt dåligt av det som skett. Vi behöver borra mer i vad det var som hände och hur vi kan förbättra våra rutiner och undvika att något liknande händer igen, säger chefläkare Benny Ståhlberg.
Gå till toppen