Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Företag annonserar öppet efter personer med subventionerade löner

Arbetslösa med bidrag från Arbetsförmedlingen har blivit ett eftertraktat byte. Företag annonserar öppet efter personer med subventionerade löner – till och med på arbetsförmedlingens egen sajt.

Många arbetslösa letar dagligen jobb på nätet. Men att ha rätt kompetens och erfarenhet av yrket räcker ofta inte.
I Facebookgrupper som ”Jobb i Malmö” kan man se företagare som vill anställa folk – bara de har med sig ett anställningsstöd från Arbetsförmedlingen. Så här kan det låta:
”Jag har möjlighet att hjälpa någon som har stöd från Arbetsförmedlingen på cirka 85% och vill jobba som butiksbiträde. Praktik i 1-3 månader som sedan leder till 100% heltidsanställning tillsvidare! Brådskande då det är många sökande till jobbet. Yalla Yalla!!!!!”.
Sofie Stålhammar reagerar mot att arbetsgivare annonserar efter anställda med bidragBild: Peter Frennesson
Flera personer i tråden är intresserade. Men 25-åriga Sofie Stålhammar från Löberöd reagerar med ilska. Hon skriver bland annat ”många av oss arbetslösa har utnyttjats flertalet gånger”.
– Det här är jättevanligt, säger hon om jobbannonsen.
– Det gör mig skitförbannad. Det känns som att det är pengarna de vill ha, inte mig.
Arbetsförmedlingens bidag är till för personer som har svårt att få jobb, men det är företagen som får pengarna. Den som anställer Sofie Stålhammar har rätt till stöd från arbetsförmedlingen. Hon kvalar in för både nystartsbidrag och lönebidrag, säger hon. För många arbetsgivare har det ändå inte räckt – utan de har låtit henne arbeta och ta stort ansvar som praktikant istället.
– Arbetsförmedlingen är jättedålig på att kontrollera arbetsgivarna. Tanken med både bidrag och praktik är god, men det blir fel.
Samtidigt är det svårt för den arbetssökande att ställa krav, menar Sofie Stålhammar.
– Man är ju pressad från arbetsförmedlingen också, man får inte tacka nej.
Funke Jaiyeola har en högskoleexamen i engelska och digital media. Hon svarade på en annons om ett jobb i en butik och med en webbshop i Malmö. Men butiksägaren tyckte inte att hennes nystartsbidrag på 62 procent var tillräckligt. De sökte någon med bidrag på 85 procent.
En annan som vet hur det kan låta i jobbjakten är högskoleutbildade Funke Jaiyeola. Så här såg det ut när hon sms:ade en skånsk arbetsgivare som sökte personal till sin butik och webbshop:
Det här är inget som bara förekommer i inofficiella Facebookgrupper. Till och med på platsbanken, arbetsförmedlingens egen sajt, finner man arbetsgivare som vill ha subventionerad arbetskraft.
Varje vecka annonserar företag helt öppet om att de vill anställa människor som de kan få statliga bidrag för. Lastbilsförare, restaurangbiträde, telefonister, servitriser,taxiförare, webbshops-utvecklare.
Det är ofta rakt på sak.
”Om ni har ett nystartsjobb så är detta en förtur”, skriver en restaurang i Vellinge som söker kock.
”Har du någon form av anställningsstöd så är även det ett stort plus”, skriver en pizzeria i Helsingborg, som söker ett restaurangbiträde.
”Vi har önskemål om att du har rätt till anställningsstöd från Arbetsförmedlingen”, skriver ett transportföretag i Malmö när de söker lastbilschaufförer.
”Vi ser gärna att sökande till tjänsten är berättigade sk nystartsjobb”, skriver en städfirma i Malmö, som letar efter en lokalvårdare. Inte ett ord nämns om kompetens eller erfarenhet av att städa. I annonsen finns till och med kontaktuppgifter till en arbetsförmedlare som sköter hela rekryteringen.
Flera sökande har också anpassat sig efter arbetsgivarnas önskemål.
”Jag har ca 85 [procent] från arbetsförmedlingen om du vill kontakta mig”, skriver till exempel en man i Facebookgruppen ”Jobb i Malmö”.
”Ställer gärna upp. Har af-stöd och nystartsjobb”, skriver en annan.
Från arbetsförmedlingen ger man olika signaler om den här typen av annonser.
- Vi tycker inte att man utesluter någon. Det kan istället vara ett sätt att uttrycka att arbetsgivaren ser positivt på stöden och den sökande kan känna sig mer peppad att söka, säger Pär Netsman som är sektionschef för ett kontor som arbetar med granskning av platsannonser.
Men Oscar Appelgren, som just nu håller på med en utredning av annonsreglerna på platsbanken, ger spontant uttryck för en annan åsikt.
– Det är på gränsen till diskriminering för sökande som inte har möjlighet till anställningsstöd. Formuleras det som skall-krav är det över gränsen för diskriminering, säger han.
Oscar Appelgren återkommer sedan han dubbelkollat med arbetsförmedlingens juridiska avdelning, med beskedet att det inte är diskriminering i juridisk mening.
Kan du förstå att arbetssökande kan tycka att det är diskriminerande när man frågar efter deras bidrag istället för efter deras kompetens?
- Absolut. Jag tycker inte att det är lämpligt att man fokuserar mer på att man vill ha anställningsstöd än rätt kompetens.
I början av nästa år hoppas han ha nya regler på plats. Men det är alls inte säkert att dessa skulle innebära ett förbud mot att annonsera efter sökande med anställningsstöd.
- Jag kan ännu inte säga hur de ska se ut. Men kanske ska de som skriver så i annonserna bli uppringda av oss för en diskussion, säger Oscar Appelgren.
Bild: Simon Paulin / SvD / TT
Bidragsanställningar är vanligare i vissa yrken, till exempel inom restaurangbranschen.
Katrina Kristoffersson är ombudsman på Hotell- och restaurangfacket och reagerar mot att arbetsgivare kan skriva rakt ut på platsbanken att de föredrar personer med bidrag.
– Det ska inte vara så att man är beroende av bidrag för att vara intressant. Det är ju helt galet, säger hon.
– Jag tycker det är ett tecken på att det har blivit en väldigt skev utveckling. Att ha ett bidrag blir nu någon form av konkurrensfördel. Arbetsförmedlingen borde inte ägna sig åt att publicera den typen av annonser. Det är kvalifikationer som ska avgöra vem som får jobbet.
Katarina Kristoffersson är ombudsman på hotell- och restaurangfacket och är kritisk till att företagare får annonsera efter bidrag på arbetsförmedlingens egen sajt, platsbanken.Bild: Patrick Persson
Forskning visar att bidrag fungerar för att långtidsarbetslösa ska få jobb, men att det sker på bekostnad av osubventionerade jobb.
Katrina Kristoffersson har sett flera konkreta exempel där bidragsanställningar tränger undan vanliga anställningar.
– I våras hade vi en medlem som skulle söka jobb på en pizzeria. När det visade sig att arbetsförmedlingen inte kunde betala några bidrag för honom var han plötsligt inte aktuell längre. Pizzeriaägaren var väldigt öppen med att han ville ha bidrag för att anställa.
– En annan grej som också är problematisk är när arbetsförmedlingen efter en tid stryper ett bidrag. Då får den anställde sluta.
Simone Karlsson vet hur det kan fungera. I fjol fick hon jobb på en mindre restaurang i Trelleborg. Efter två provanställningsperioder anställdes hon på 50 procent.
Men när hon började ifrågasätta sina lönevillkor blev hon inkallad till chefen.
– Jag blev uppsagd. Chefen sa att det var på grund av arbetsbrist.
I slutet av april fick hon sluta.
När det blev arbetsbrist fick Simone Karlsson sluta, men enkollega som var anställd efter henne med anställningsstöd från arbetsförmedlingen fick stanna.Bild: Hussein El-alawi
Simone Karlsson tror själv att hon förlorade jobbet delvis för att hon var obekväm – men också eftersom hon inte hade något anställningsstöd.
En annan kollega, som börjat jobba på restaurangen efter henne, fick nämligen vara kvar. Hon hade bidrag.
Enligt Katrina Kristoffersson var det uppenbart att det spelade stor roll att Simone Karlsson till skillnad från sin kollega inte hade något anställningsbidrag.
– Det sa arbetsgivaren själv på förhandlingen. Det var inget snack om saken utan att det var det som det handlade om, säger Katrina Kristoffersson.
Ändå kunde facket inte göra något. Eftersom företaget hade färre än tio anställda hade man rätt att frångå turordningsreglerna.
– När regeln om undantag för turordningsreglerna infördes måste ju intentionen ha varit att ett företag kan behålla nyckelpersoner, inte att undanta någon med anställningsstöd, säger Katrina Kristoffersson.
När tidningen kontaktar Simone Karlssons förre chef vill denne inte kommentera fallet mer än att uppsägningen berodde på arbetsbrist.
Senare hör företagarens juridiska ombud av sig och säger att varken anställningsstödet eller någon konflikt hade med uppsägningen att göra.
Simone Karlsson är kluven till anställningsstöden.
– Det är skitbra att de som behöver komma ut på arbetsmarknaden kan få den hjälpen. Men för jävligt att arbetsgivare utnyttjardet och kan ta ifrån oss andra rätten till våra jobb.
Har du tips eller egna erfarenheter? Kontakta jessica.ziegerer@sydsvenskan.se eller på 070-378 10 22.

Fakta:

Det finns tolv olika sorts bidrag som företag kan få från Arbetsförmedlingen. Bland annat för att anställa nyanlända, långtidsarbetslösa och funktionsnedsatta.
2015 hade 220 000 personer någon gång under året anställningsstöd till en total kostnad av 21 miljarder kronor.
Nästan vart femte företag med anställda har någon person med subventionerad lön.
Ersättningarna är på olika nivåer och över olika lång tid. Vissa bidrag täcker mer än 80 procent av lönen, upp till ett maxtak.
Nystartsjobben är den vanligaste formen och en starkt bidragande orsak till att det totala antalet subventionerade jobb ökat kraftigt under de senaste tio åren.
Gå till toppen