Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vänsterpartiet vill visst värna Västers bibliotek

Saima Jönsson Fahoum (V) tycker att programarbetet på Västers bibliotek är ett föredöme. Här julkrubba 2013.Bild: Albin Brönmark
Att kulturen sitter allt trängre i Lund, som Ulf H Berggren påstår, stämmer. Just nu sysslar vi ledamöter i kultur- och fritidsnämnden med att ta fram scenario för besparingar på mellan 3 och 7 procent. Så stora besparingskrav hade vi inte ens under tiden med M vid makten.
Att V är en motståndsficka beträffande nedskärningar är rätt, när det gäller kulturen är det däremot alldeles fel. V är det enda parti som reserverade sig då budgeten togs och begärde utökade driftsramar för att kunna satsa på kultur. Läs protokollen från nämndsmötena så blir det tydligt.
På förra mötet lämnade vi ett initiativärende just om Västers bibliotek. Att vi inte protesterade när hyresavtalet sades upp beror på att det då diskuterades bättre lokaler, som i Folkparken. Men om avtalet för biblioteket förlängs så kunde teater Sagohuset flytta dit.
Stadsbiblioteken tillkom mellan 1967 och 1985. Sedan dess har befolkningen vuxit med 40 procent men flera filialer lagts ner och nu är Västers hotat. Vi behöver fler, inte färre, icke-kommersiella mötesplatser dit alla är välkomna oavsett ålder och ursprung. Där äldre kan få hjälp med tillgänglighet till den digitala världen, där det finns sagostunder för de små och musik för unga. Där människorna kan träffas och ensamhet brytas.
Västers bibliotek har ett programarbete som är ett föredöme.
Värna Västers bibliotek!

Saima Jönsson Fahoum (V)

ledamot i kultur- och fritidsnämnden i Lund
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen