Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kalle Lind: VR-glasögonen kan leda till oanade smygfilmer av libido

I princip har jag sagt upp kontakten med samtiden. Då-tiden känns så behagligare att röra sig i eftersom den i alla fall ger oss ett positivt facit: vi överlevde bevisligen.

Kalle Lind byline krönikör sydsvenskan.se.
Är samtiden obegriplig så är det ändå inget mot framtiden. Till skillnad från många krönikörs kollegor ger jag mig ogärna på att glo i kristallkulor. Rör man sig så mycket i det förflutna som jag så vet man hur många som förutsagt åt fanders och förutsett i syne. Jag vill inte vara en av dem som en framtida Kalle Lind rotar fram i nåt arkiv och skriver en förarglig krönika om.
Det här är förstås en feg hållning. Man måste ibland våga blicka framåt. Därför ska jag nu ge mig på en spådom om något vi som mänsklighet har att vänta oss. Den är inte särskilt smakfull och anständiga läsare varnas. För säkerhets skull skyller jag allt på min bror.
Han visade mig nämligen en virtual reality-utrustning: en hjälm man sätter på huvudet och som öppnar en virtuell verklighet för ens ögon. Med VR-glasögon på kan man måla en låtsasvägg och dräpa en låtsasdrake som vore det på riktigt.
”Borde man då inte också kunna … du vet … med en låtsasperson?” sa jag.
”Jo”, sa han. ”Det finns ju redan hjälpmedel att applicera på nödvändiga kroppsdelar. Vi har glassen – vi har marängerna – inom kort kommer vi att ha svissen.”
Vi föreställde oss hur detta kommer att te sig. Vi var överensom att det kommer att te sig fånigt. Få människor kommer att behålla värdigheten iförda VR-hjälm och hörlurar, dessutom nakna och med vibrerande apparatur i ljumskregionen.
”Vi kommer snart att få en ny Youtube-genre”, sa min bror profetiskt. ”Smygfilmer av folk som har glömt att låsa om sig vid VR-älskog.”
Detta utgör alltså den ovan annonserade spådomen: inom en obestämd framtid kommer en uppsjö av filmer att exploatera två av människans mest basala drifter – libido och skadeglädje. Tänker ni på saken så inser ni att detta inte bara är en sjuk fantasi, det är morgondagens obestridliga verklighet.
Så ja, jag klamrar mig fast i dåtiden med gott samvete.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen