Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ett år med Elvis

Dag 328 med Elvis: Only the strong survive

Den 14-årige Curtis Mayfield värvades till bandet The Roosters tillsammans med Jerry Butler, en kompis från kyrkokören, som snart skulle ge sånggruppen ett nytt namn: Jerry Butler & the Impressions. Så fick de heta ända tills Butler lämnade bandet och den nästan tre år yngre Curtis tog över ledarskapet. Men de fortsatte jobba ihop en bit in på 60-talet.
Fast ”Only the strong survive”, Butlers största hit, kom att dröja. Den skrevs 1968 av Phillysoulens ljudarkitekter och främsta låtskrivarduo Kenny Gamble & Leon Huff, med bidrag från Butler själv. Har ni bara hört lite av denne Butler är det den eller den tre år äldre ”He will break your heart” ni hört.
Har ni hört hans ”Only the strong survive” kan ni också föreställa er ungefär hur den låter med Elvis; denne och producenten Chips Moman plankade Butlers version rakt av. Men det är lite bättre stuns i basen, lite mer omsorg om detaljerna och faktiskt betydligt mer soul i Elvis version. Elvis gav sig alltså i kast med samtida soul och lyckades outsoula originalet.
Inspelningen gjordes tidigt 1969 och gavs ut på ”Elvis in Memphis”, samma album där den stora hiten hette ”In the ghetto”. Det är lätt att läsa in ett socialt budskap också i den här titeln, och i valet att alls göra en soullåt av den här typen, men vi får passa oss för att övertolka – det är trots allt bara en sång, och en kärlekssång till på köpet. Att den gavs ut och spelades in i samma veva som ”If I can dream”, nämnda ”In the ghetto”, ”Clean up your own backyard” och ”Walk a mile in my shoes” känns ändå inte som en ren tillfällighet.
(Bilden visar The Impressions under en comebackturné i mitten av 80-talet. Butler sitter ner, till höger.)
Gå till toppen