Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Damberg ger skånska e-hälsoföretag svar på tal

Det krävs regeländringar och förenklingar i de offentliga systemen om Sverige ska hänga med i utvecklingen inom området e-hälsa. Det menade flera skånska röster när 8till5 skrev om dem härom dagen. Nu får de svar på tal av närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S): – Om man drömmer om att hitta det perfekta systemet från början så tror jag man tänker fel.

Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister.Bild: Håkan Röjder
Både Charlotta Tönsgård, vd för Malmöbolaget Min Doktor som utvecklat en tjänst för digitala vårdmöten, och Region Skånes strateg inom e-hälsa, Mats Ekstrand, lyfter i tidigare artiklar fram de särskilda hinder som möter innovationsföretag som försöker komma in på vårdens område med nya tekniska lösningar.
En av de största utmaningarna är, enligt Mats Ekstrand, att skapa gemensamma system som tillåter insamlad data från olika aktörer att delas. Charlotta Tönsgård skulle helst se ett nationellt system för digital vård och öppna plattformar för att underlätta för patienterna, istället för att varje landsting skapar sin egen lösning.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg beskriver det innovativa klimatet i vården som ”medelmåttigt” och säger att det finns ”utvecklingspotential”, men tycker ändå inte att näringslivet ska slå sig till ro och vänta på att politikerna får till några regeländringar.
– Om man drömmer om att hitta det perfekta systemet från början så tror jag man tänker fel. För innovationsföretagen går det för långsamt. Det gäller att våga prova mer och sen ändra regelverket, men då gäller det att se till att myndigheterna också är med så att de lär sig, förklarar Mikael Damberg i en intervju med 8till5 i samband med att han besöker Malmö för att tala om hur det offentliga ska kunna upphandla mer innovativa lösningar, bland annat inom just e-hälsoområdet.
Mikael Dambergs idé om framgångsrikt innovationsarbete i den offentliga sektorn bygger istället på att ta fram så kallade testbäddar, miljöer där företag tillsammans med samhällets aktörer och akademin kan utveckla och testa nya, innovativa lösningar på olika samhällsproblem.
Han lyfter också fram den modell som Region Skåne arbetat fram, där olika aktörer bjuds in till seminarier innan en upphandlingsprocess drar igång. Tanken är att underlätta även för mindre företag och andra aktörer som normalt inte är vana att delta i offentliga upphandlingar att lämna in anbud. Större upphandlingar har också delats upp i flera omgångar för att underlätta för mindre aktörer att vara med, utan att de tar sig vatten över huvudet.
– Utmaningen för alla medicintekniska bolag är att det inte bara handlar om tekniska lösningar, utan mer om hur marknaden i form av det offentliga systemet ser ut.
I Min Doktors fall har det inneburit att de fått sätta upp sin tjänst via en vårdcentral i Jönköping, där det administrativa regelverket var enklare kring digitala vårdmöten jämfört med i hemmalandstinget Skåne.
Mikael Damberg ser det dock inte som någon nackdel att vissa landsting går före i utvecklingsarbetet.
– Om ett landsting lyckas så kommer de andra att följa efter och göra likadant. Det blir en spridningseffekt och lösningen går att skala upp. Här har vi politiskt underskattat det offentliga systemets roll som drivkraft för innovation och bara gått på lägsta pris, men nu är vi tillbaka vid frågan om vilka samhällsproblem vi ska lösa. Det kan skapa lösningar som vi sedan kan ta ut på världsmarknaden, säger näringsministern.
Läs tidigare artiklar om skånska e-hälsobolag:
• Skåne tar täten i jakt på bättre e-hälsa
• Charlotta Tönsgård flyttar ut vårdmötet på nätet
• Thomas Frostberg: Regionens satsning på e-hälsa kan bli pengar i sjön
Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.
Gå till toppen