Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En konflikt försvann när S-MP-styret avblåste en åtstramning med hjälp av regeringen

Oppositionspartierna hade laddat upp med anklagelser om "smygbesparingar" i välfärden. Men ett nytt statligt bidrag på femtio miljoner hejdade konflikten med S-MP-styret.

Finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) hade med sig ett färskt besked från sina partivänner i regeringen när hon på onsdagen tog plats i kommunfullmäktiges talarstol för att starta årets budgetdebatt.
En statlig byggbonus ger 50 nya miljoner till Malmö – och därmed stryker Katrin Stjernfeldt Jammehs S-MP-styre en åtstramning från sitt budgetförslag.
Det handlar om uppräkningar som görs för att priser och löner stiger – en budget med oförändrat belopp innebär i praktiken en nedskärning.
Kommunernas organisation SKL rekommenderar en uppräkning på 2,5 procent. Men Malmös rödgröna hade tänkt nöja sig med 2 procent för alla verksamheter utom grundskolorna.
Finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i kommunfullmäktige.Bild: Peter Frennesson
Vänsterpartisten Hanna Thomé hade laddat upp för att anklaga S-MP-styret för "generella smygbesparingar i välfärden".
Men från talarstolen deklarerade Katrin Stjernfeldt Jammeh att även stadens förskolor, gymnasieskolor, vård- och omsorg, socialtjänst och arbetsmarknadsinsatser får 2,5 procent mer nästa år med stöd av den statliga byggbonusen.
Hanna Thomé formulerade om sin kritik och sa att S-MP-styret "underfinansierar" välfärden.
Moderatledaren Torbjörn Tegnhammar menade att S-MP-styret aldrig borde ha lagt fram åtstramningsförslaget från början.
– Att planera för nedskärningar och i sista sekund få en gåva av staten är inte att satsa på välfärden, sa han.
Torbjörn Tegnhammar (M) i talarstolen.Bild: Peter Frennesson
I sitt inledande anförande talade Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) om Malmös största problem:
– Visst är det glädjande att arbetslösheten sjunker och att antalet hushåll som är beroende av försörjningsstöd faktiskt minskar. Men det är alldeles oacceptabelt att 14,8 procent av Malmöborna är arbetslösa och att nästan 10 000 hushåll fortfarande inte klarar sin egen försörjning.
Hon sa också:
– Vi kommer aldrig att vara nöjda förrän varendaste unge känner att man får möjlighet att tryggt utvecklas och växa i skolan.
Moderaten Torbjörn Tegnhammar var inte imponerad:
– Var fjärde elev lämnar Malmös grundskola utan fullständiga betyg.
Liberalernas gruppledare Fredrik Sjögren tog upp det dramatiska elevbråket på Värnhemsskolan förra veckan då ledningen akutstängde skolan.
– Den våldsvåg som sveper in över våra skolor måste bemötas hårt. Vi föreslår därför en ökad vuxennärvaro i skolan, med befogenheter att ingripa och en ökad satsning mot brott även i skolmiljöer, sa han.
Feministiskt initiativ vill rikta mer pengar mot skolorna genom att höja kommunalskatten med 45 öre – samma nivå som vänsterpartisterna förespråkar.
– Vi är övertygade om att många av våra invånare gärna betalar några ynka ören mer i skatt om detta bidrar till att våra barn och unga får en hållbar skolsituation, sa partiets talesperson Katerin Mendez.
Sverigedemokraternas kommunalråd Magnus Olsson uppmanade till "revolt" mot den nya lagen som tvingar alla kommuner att ta emot nyanlända flyktingar.
– Malmö måste vägra att följa bosättningslagen, sa han.
Miljöpartiets kommunalråd Märta Stenevi tog upp Malmös roll i kampen mot klimatförändringarna:
– Klimatförändringarna är inte bara en fråga för presidenter och parlament. Städerna spelar en allt viktigare roll i omställningarna.
Budgetdebatten fortsätter på torsdagen.
Sagt under debatten...
... om äldreomsorgen
• Carina Nilsson (S): Min dröm är att Malmö ska ha Sveriges bästa hemtjänst.
• Magnus Olsson (SD): Var är era satsningar på Malmös äldre? Det finns ingenting. Och jag som trodde att ni stod upp för våra äldre.
• Carina Nilsson (S): Vi ska ta fram en plan för äldres boende framöver. Om tio år har Malmö 25 procent fler äldre.
• Magnus Olsson (SD): Ni tar fram en plan. Det känns lite tunt.
... om biståndstagare
• John Roslund (M): Socialdemokraternas politik har cementerat många hushåll som biståndstagare. Det är dags att kicka igång dem.
• Andreas Schönström (S): Först anklagar du biståndstagare för att de fuskar, är lurendrejare, lata och passiva. Nu vill du sparka lite till. Jag motsätter mig detta å det bestämdaste.
• John Roslund (M): Det är uppenbart att Andreas Schönström är nöjd med att vara ambassadör för staden med den överlägst högsta arbetslösheten.
... om Vänsterpartiets politik
• Hanna Gedin (V): Det är kaos på vissa skolor, men trots höga tongångar satsas det under riksnivån på skolorna.
• Olle Schmidt (L): Om ni i Vänsterpartiet bara nån gång kunde förklara varför ni alltid stöder den minoritet som ni ständigt kritiserar. Era röster ligger för fäfot.
• Hanna Gedin (V): Det har nog gått Olle Schmidt förbi att vi är en del av oppositionen.
• Frida Trollmyr (S): Vänsterpartiet månar hela tiden om de fattigaste, men det är ju de fattigaste som drabbas hårdast av 45 öres skattehöjning.
• Hanna Gedin (V): Vi är stolta över vissa saker som genomfördes när vi var en del av majoriteten. Men nedskärningar kan Vänsterpartiet inte gå med på.
... om trafiken
• Håkan Fäldt (M): Vi var överens med socialdemokraterna om antalet bilar. Sen kom Miljöpartiet in i bilden och nu ska det vara färre bilar.
• Anders Olin (SD): Moderaterna bidrar själva till smalare gator genom att vika ner sig i striden om kvarteret Priorn.
• Håkan Fäldt (MP): Vill man föra staden framåt kan man inte alltid säga nej.
• Anders Olin (SD): Ni offrar den sista infartsleden till Västra hamnen. Det var viktigare för er att skaka hand och dricka kaffe med Märta [Stenevi].
• Håkan Fäldt (M): En plan är inte samma sak som en investering. Det finns inga pengar till detta. Jag utgår från att vi har vunnit nästa val, så här kan väljarna fortfarande bestämma.
... om trafiken
• Anders Törnblad (MP): Jag ska se till att föräldrar inte kör sina barn till skolan. Vi ska inte ha curlingskjutsande föräldrar.
• Rickard Åhman-Persson (SD): Jag njuter varje gång du talar, Anders. Du är en av våra bästa valarbetare.
• John Eklöf (M): Anders Törnblad är som en extremist i sina uttalanden. Ingen annan visar så tydligt förakt mot Malmöborna.
• Anders Törnblad (MP): Om du vill diskutera olämpliga ord så har ni Haffo.
Gå till toppen