Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Livslång kärlek till sina dragspel

Kenneth Thomasson har gillat dragspel sedan barnsben – hans första dragspel var i papp med ritade knappar på. Han har även haft nytta av spelandet på äldre dagar, i rehabiliteringen efter en stroke.

Kenneth Thomasson med tre av sina fyra dragspel. Sitt första egna dragspel fick han redan som elvaåring.Bild: Peter Sjöberg
Varannan måndagskväll repar Sveriges dragspelsklubb i Kävlinge församlings lokaler. På agendan står att öva inför den stora julkonserten i Korsbackakyrkan nästa lördag. Mitt i vimlet finns Kenneth Thomasson, orkesterns kapellmästare med ett extra gott öga till dragspelskonsten. Redan när han var sju-åtta år spelade morfar Gerhard Karlsson för honom.
– Det var första gången jag fick upp ögonen för det. Det var så mycket glädje i musiken. Sedan brukade min pappa Gösta få besök av Lennart Hansson från Staffanstorp och de spelade hemma hos oss. Mitt första dragspel var en papplåda som jag hade ritat knappar på, bara för att jag skulle kunna vara med dem och spela.
Sedan lärde sig Kenneth Thomasson spela på riktigt som tioåring på Hagströms musikskola i Kävlinge, och han fick sitt första egna dragspel som elvaåring. Under åren har han spelat i flera olika konstellationer, genombrottet kom med orkestern Thomanders.
– Då minns jag att vi var fyra stycken och att vi fick 50 kronor var för varje kväll, säger Kenneth Thomasson.
I dag leder han Sveriges dragspelsklubb och spelar också bakom sångerskan Maria Skogh och i Matz-Kennetz orkester. Det blir ofta i samband med kyrkoevenemang, julbord eller på äldreboenden. Övar gör han även hemma i källaren på Rinnebäck i Kävlinge.
– En tråkig dag går jag ner och spelar och så blir det roligt igen. Jag är egentligen gladare för att spela utan noter. När man är ute och spelar och ska få med sig publiken hjälper det att vara lite friare.
Förra året drabbades Kenneth Thomasson av en stroke och dragspelandet fick en ny betydelse. För att få tillbaka rörligheten i sin arm och sina fingrar övade han mycket.
– Jag har fått kämpa med att komma igång igen. Läkaren sa att det var jättebra att jag spelade dragspel, så jag har haft stor nytta av det. Jag hade en låt som är lite svårare som jag övade jättemycket på, Erik Franks "Novelty Accordion".
Under konserten nästa lördag bjuder Kenneth Thomasson och Sveriges dragspelsklubb på klassiska jullåtar som "Rudolf med röda mulen", "Stilla natt" och "White Christmas". Publiken får gärna sjunga med och det lutar åt folkfest. Senast orkestern hade konsert i Korsbackakyrkan kom runt 300 personer.
Hur bra är dragspel till julmusik?
– Det är jättebra. Annars är dragspel också fantastiskt till dansbandsmusik och gammaldansmusik. Det är det som jag brunnit för genom åren, säger Kenneth Thomasson.
Namn: Kenneth Thomasson
Bor: Rinnebäck, Kävlinge.
Familj: Gift med Maj-Lis. Barnen Linda, 36, och Roger, 32. Tre barnbarn.
Gör: Pensionerad försäljningschef (Södervidingebagaren).
Aktuell: Kapellmästare i Sveriges dragspelsklubb i Kävlinge som ger Julkonsert i Korsbackakyrkan, lördagen 3 december klockan 16–17. Spelar även dragspel i Matz-Kennetz orkester och bakom sångerskan Maria Skogh.
Gå till toppen