Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nikki Haley blir ny FN-ambassadör

South Carolinas guvernör Nikki Haley blir Donald Trumps val till ny amerikansk FN-ambassadör, enligt ett uttalande från Trumps övergångsgrupp.

Nikki Haley. Arkivbild.Bild: Cliff Owen/AP/TT
"Guvernör Haley har bevisat att hon kan föra människor samman oavsett bakgrund eller partittillhörighet för att föra fram lagförslag som förbättrar hennes delstat och hennes land", meddelar den valde presidenten i ett uttalande.
Nikki Haley är South Carolinas första kvinnliga och första indisk-amerikanska guvernör. Hon har tidigare förekommit i spekulationerna, då främst som möjlig utrikesminister.
Haley var en uttalad kritiker av Trump under primärvalen och stödde då Floridasenatorn Marco Rubio, som senare hoppade av kampen. Efter Rubios avhopp gav Haley sitt stöd till Ted Cruz, som också han kom att kasta in handduken. I oktober svängde Haley och gav Trump sitt stöd.
I helgen flyttade den blivande amerikanske presidenten sitt högkvarter till en golfklubb i New Jersey, dit han bjöd in kandidater till ministerposter i Trumps kommande kabinett. Bland de gästande fanns bland andra Rudy Giuliani, som också han nämnts som tänkbar utrikesminister. Även generalen James Mattis, en tilltänkt försvarsminister med smeknamnet "Mad Dog", var på plats.

Fakta: Nikki Haley

Guvernör i South Carolina.
Delstatens första kvinnliga och första indisk-amerikanska guvernör (hennes föräldrar invandrade från Punjab i Indien). Haley var en uttalad kritiker av Donald Trump under primärvalen och stödde då aspiranten Marco Rubio.
Som USA:s yngsta guvernör höll 44-åringen Republikanernas svarstal till president Obamas State of the Union-tal i januari. Då sa hon bland annat att man måste motstå frestelsen att ta till ilska i oroliga tider, samt att ingen som är villig att "arbeta hårt, lyda våra lagar och älska våra traditioner" ska känna sig ovälkommen i USA. Trump svarade med att kalla henne "svag" i invandringsfrågan. I oktober svängde Haley och gav Trump sitt stöd.
Republikanen och revisorn Haley arbetade med återvinning innan hon gick in i familjens klädföretag. Satt i delstatskongressen från 2005 och tillträdde som guvernör 2011. Haley är för sänkta skatter och mot abort, men har motsatt sig ett kontroversiellt lagförslag som skulle ha tvingat transsexuella att använda den toalett som överensstämmer med vederbörandes kön vid födseln. Hon ledde också ett tvärpolitiskt initiativ för att sydstatsflaggan, som vissa uppfattar som en symbol för rasism, togs ner från delstatsparlamentet i South Carolina.
Källa: TT
Gå till toppen