Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny litteraturfestival startar i Malmö – ska prägla staden i en vecka

Bokmässan möter Malmöfestivalen. Det är konceptet när Malmö i mars får en ny läs- och litteraturfestival. Under en vecka är staden tänkt att förvandlas till en enda stor diskussion om litteratur och hur läsande kan lösa samhällsproblem.

Bild: Sonny Thoresen
Läskonferensen ReadMe flyttade tidigare i år till Malmö efter att de två första åren ha hållit till i Lund. Redan då talade festivalens programansvarige, Anders Mildner, om planerna på att utveckla konferensen till något mycket mer. Nästa år kommer planerna att förverkligas.
– När vi startade ReadMe för fyra år sedan så fanns den här planen att låta konferensen vara en del i en festivalvecka. Det var också en av anledningarna till flytten till Malmö. Vi såg att det här projektet skulle vara lättare att utveckla i Malmö än i Lund, säger Anders Mildner.
Tanken är att den nya läs- och litteraturfestivalen, som ännu inte har fått ett namn, ska starta måndagen den 27 mars och pågå under en händelsefylld vecka. Det är klart att ReadMe den första dagen kommer att ordna ett förarrangemang på Studio och den 28 mars är det dags för själva konferensen i Orkanen på Malmö högskola. Onsdagen den 29 mars kommer Malmö stadsbibliotek att arrangera en författarscen med ännu oklart innehåll. Även på torsdagen kommer Stadsbiblioteket att ha programinnehåll. Men framför allt är tanken att det ska hända mängder av läs- och litteraturaktiviteter runtom i Malmö under veckan.
Nu ska olika aktörer i staden bjudas in till ett möte om några veckor.
– Tillsammans ska vi formulera en vision om vad festivalen ska vara om fyra år. Därefter ska vi se vad vi kan göra redan 2017 som ett delmål till den större festivalen, säger Anders Mildner.
Anders Mildner.Bild: Sven-Erik Svensson
Tanken är att redan befintliga projekt ska kunna ta plats under festivalens paraply. Det kan vara existerande satsningar i Malmö, men också projekt på andra ställen i Sverige som kommer till Malmö denna festivalvecka.
Kan ni ge exempel på aktörer som ni tänker kontakta?
– Det kan vara alltifrån de olika stadsdelsbiblioteken till Poeten på Hörnet till Medea på Malmö högskola till förlagen i Malmö till aktörer som Inkonst, Babel, KB och Serieskolan. Det kan även vara projekt som jobbar med skolor. Till ReadMe har vi bjudit in Ordpalatset som arbetar med skrivarverkstäder för mellanstadiebarn i områden med hög arbetslöshet i Borås. Den sortens projekt skulle vi vilja se i Malmö redan i vår, säger Anders Mildner.
– Det finns ingen centralpunkt utan alla är med på liknande villkor, oavsett om det är Malmötxt, Östervärns antikvariat eller Malmö stadsteater. Alla kan vara med under samma paraply, säger Per Bergström på Författarscenen på Malmö stadsbibliotek.
Per Bergström på Malmö stadsbibliotek.Bild: Lars Brundin
– Jag är väldigt förtjust i tanken på en stadsfestival som är utspridd över stan och förändrar de ställen där de tar plats. Man kan se det hända på Malmöfestivalen, Way Out West och Lundakarnevalen. Det hade varit spännande om vi med hjälp av litteraturen kan skapa en bred festival som är såpass intressant att vi får turister att åka hit för att besöka den. Bokmässan har många kvaliteteter, men det är ett stängt rum. Vår tanke är en festival som är mycket öppnare, säger Anders Mildner.
Hur ser den långsiktiga visionen ut?
– Vi gör ReadMe eftersom vi vill åstadkomma en förändring. Problematiken som handlar om vilka som har tillgång till läsning, kunskap och information och vilka som kan navigera i ett informationssamhälle ligger till grund för många samhällsproblem. I de frågorna finns det lösningar till dagens konflikter. Vi kan göra mycket inom konferensformatet, men en riktigt stor samhällsförändring uppnår man inte med en konferens. Om vi skapar en bred festival en vecka så drar vi in många fler människor i de här diskussionerna. Det som Bok- och biblioteksmässan i Göteborg är för bokbranschen, det vill vi vara för samhällsdiskussionen i Malmö, säger Anders Mildner.
Per Bergström har ett exempel från andra sidan Sundet.
København læser är ett fint koncept som äger rum på våren. Det är händer det saker på Internationell författarscen på Kungliga biblioteket, men de presenterar även sin motsvarighet till Augustpriset och det händer saker i bokaffärer och bodegor. Det finns program man kan gå runt på hela dagen. Så visionen är att litteraturen ska ta en tydlig plats i stan, säger Per Bergström.
Det gångna årets tema på ReadMe var ”konspirationsteorier” och nu är det klart att nästa års tema blir ”utanförskap”.
– Dagens samhälle är så oerhört polariserat. Olika grupper ställs mot varandra, tonläget höjs och det blir mer ilska, aggressivitet och misstänksamhet. Vi har en utslagning som ökar och där olika grupper hamnat utanför samhället. Att använda ”utanförskap” som tema är ett sätt att peka på det akuta i den situationen. Det kan handla om utanförskap i form av var du kommer ifrån, vilket kön du har, vilken sexuell läggning du har eller var i landet du bor. Eller digitalt utanförskap. Vi måste låta dem som finns i utanförskap komma in i en jämlik kunskapsdelning och ge dem lika villkor att forma samhället. Vi tror att framväxten av populism kan ha sin förklaring och lösning i att man diskuterar utanförskap. Det är en central framtidsfråga som har koppling till vårt kärnområde, säger Anders Mildner.
Niklas Orrenius.Bild: Emma Larsson
Till ReadMe-konferensen i mars kommer bland andra den danska journalisten Jakob Sheikh som skrivit boken ”Danmarks barn i heligt krig”, socionomen Tobias Davidsson som forskat om det politiska språket kring utanförskap, journalisten Niklas Orrenius och Lunds förra kulturchef Chris Schenlaer. Men även Malmöjournalisten Erika Oldberg som är aktuell med boken ”Jag är Gina” om romska Gina Ionesco.
Erika Oldberg och Gina Ionesco.Bild: Julia Lindemalm
– Erika Oldberg följde Gina i ett år när hon blev talesperson för den romska gruppen i samband med att man rev migrantlägret i Malmö förra året. Vi ser ju alla migranterna framför oss på gatorna, men vi har förtvivlat svårt att se den mänskliga tragedin i de här människorna. Genom att bjuda in Erika och Gina tror jag att vi får en viktig mänsklig bakgrund till ett utanförskap som vi ser varje dag, men väljer att inte göra något åt. Och det valet blir svårare om man får bakgrund i form av en mänsklig berättelse, säger Anders Mildner.
Den 27 mars inleds den veckorlånga festivalen och mer information om programmet till ReadMe hittar man här.
Håll koll på Malmös litteraturliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen