Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Revisionen ger spårvägen grönt ljus

Införandet av spårvägen sköts på ett ändamålsenligt och ekonomiskt tillfredsställande sätt. Det anser kommunrevisionen, efter att för första gången ha granskat spårvägsprojektet.

Visionsbild av hur spårvägen kan komma att se ut på Getingevägen.Bild: Metro arkitekter och Lunds kommun
För tre år sedan granskade kommunrevisionen de fyra stora byggprojekten Högevallsbadet, Saluhallen, Stadsparkscaféet och Kristallen. Revisionen riktade då allvarlig kritik mot styrningen, uppföljningen och kontrollen av de tre förstnämnda projekten.
Det var i ljuset av den granskningen som kommunrevisionen bestämde sig för att ta sig an även spårvägsprojektet, berättar Britt Svensson (S), ordförande i kommunrevisionen.
– Det vi ville granska var framför allt att rätt beslut var fattade på rätt nivå, alltså att de som fattade besluten hade rätten att göra det, säger hon.
De kommunala revisorerna har haft stöd av konsulter från EY, tidigare Ernst & Young. Och på det stora hela ger både EY och kommunens revisorer grönt ljus för hur projektet hittills har skötts.
De konstaterar att planeringen utgår från en väl underbyggd ekonomisk kalkyl, även om det kan uppkomma kostnader som inte har kunnat förutses. EY berömmer projektledningen för att ha lagt in ett påslag på 14 procent för oförutsedda kostnader, när normal praxis är 8-10 procent. Samtidigt nämns att projektet är unikt i sitt slag och att det därför finns begränsade möjligheter till referenser gällande den ekonomiska kalkylen.
Resurser för uppföljning av ekonomi och genomförande har avsatts, hållbarhetsaspekterna är integrerade i planeringen och lagar och regler har följts, menar revisorerna.
Dock anmärker de på att styrgruppen för projektet, där representanter för kommunen och regionen sitter, kallas just så – eftersom gruppen inte har beslutsrätt och därmed inte är den som styr projektet. En bättre benämning vore "referensgrupp".
Finns det några brister som ni har kunnat visa på?
– Nej. Det som ännu är lite osäkert, men som ligger mer i framtiden, är om ekonomin är säkrad, säger Britt Svensson.
Vad menar du då?
– Det är cirka 80 miljoner kronor som fortfarande inte är helt hundraprocentigt säkra.
– Men det är framåt i tiden och egentligen ingenting som vi kan säga något om just nu.
Kommunrevisionen planerar att fortsätta att granska projektet varje år under byggperioden.
Gå till toppen