Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skåne ber om flyktingrespit – annars måste sovsalar tas i bruk till jul

Skånes kommuner kräver respit. De hinner inte ordna bostäder till så många flyktingar som staten bestämt. Om inte Migrationsverket låter kommunplacerade flyktingar dröja kvar på asylboenden kan de få tillbringa julen i kommunala sovsalar runt om i Skåne.

Under onsdagsmorgonen samlar länsstyrelsen företrädare för Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Skånes 33 kommuner på flyktingkonferens i Malmö.
Så här såg det ut på Malmömässan för precis ett år sedan. Under torsdagen hålls krismöte i samma lokaler för att undvika att flyktingar måste inkvarteras i sovsalar också under kommande jul.Bild: Lars Brundin
Mötet är utlyst som ett dialogmöte där kommunerna tipsar varandra om hur de bäst ordnar bostäder åt de 2 800 flyktingar som ska ut i skånska kommuner under 2016. Men bristen på bostäder gör konferensen till något av ett krismöte.
– Det har varit bostadsbrist i Skåne i flera år. Det har varit tufft att ordna flyktingbostäder i år. Det blir ännu tuffare under 2017, säger Gunilla Holmlin, integrationsutvecklare på länsstyrelsen.
Krisrapporterna står som spön i backen:
• Höganäs ber i en skrivelse till länsstyrelsen att få sin flyktingkvot bantad.
• Svedala har skickat en liknande skrivelse där man ber etableringsminister Ylva Johansson (S) att inte tvinga kommunen "att placera nyanlända i bostäder som inte följer brandsäkerhetsföreskrifter".
• Malmö förbereder sig för att logera flyktingar i idrottshallar och sovsalar, bland annat i en övergiven tennishall vid Gamla idrottsplatsen.
• Lund har tagit fram nödbostäder i skolor, förskolor och hvb-hem, bland annat vid Vipeholm.
• Sjöbo, Kristianstad, Vellinge och Ängelholm är några av de Skånekommuner som söker privatbostäder som andrahandsboenden för flyktingfamiljer.
Krismötet på Malmömässan äger rum i samma lokaler som för ett år sedan var tillfällig sovsal för mer än 1 000 asylsökande. Den här gången ska deltagarna fokusera på hur Skåne kan maximera antalet flyktingbostäder – och på hur kommunerna ska förmå Migrationsverket att fördröja flyttströmmarna från asylboende till egna bostäder.
– Vi jobbar med en plan B, att ordna sovsalar för att klara 2016. De kan tas i bruk framåt julhelgerna. Vi har också kontakt med Svenska kyrkan och muslimska samfund för att höra om de kan öppna sina lokaler för flyktingar, säger Maher Akab, enhetschef på Sociala resursnämnden i Malmö.
– Vi hoppas dock att Migrationsverket skjuter på sina anvisningar. I så fall ser det bättre ut för oss med bostäder under 2017.
"Vi känner oro. Vi behöver mer tid. Vi uppvaktar både regeringen och Migrationsverket för att få dispens", säger Sara van Lunteren i Lund inför onsdagens möte om flyktingbostäder.Bild: Håkan Röjder
I Lund sitter bostadssamordnaren Sara van Lunteren med liknande problem:
– De flesta skånska kommuner har stora problem. Vi känner oro. Vi behöver mer tid. Vi uppvaktar både regeringen och Migrationsverket för att få dispens, säger hon.
De flesta kommuner har beslutat om en hel katalog av åtgärder för att snabbt ge husrum åt flyktingar.
Lund har tagit fram åtta alternativa boendeformer, allt från tillfälliga modulbostäder och köp av nybyggda bostadsrätter till ombyggda kontorslokaler till förmedling av privatbostäder.
Även i Helsingborgs katalog ingår modulbostäder och köp av bostadsrätter, men också villavagnar, hyrda rum hos vanliga helsingborgare och lägenheter i privatägda hus.
Malmö ska köpa bostadsrätter, bygga om servicehus och bygga ett tillfälligt modulhus med 100 flyktinglägenheter vid Mobilia.
Höganäs försöker sig på "instegsbostäder" - smålägenheter som inreds i stängda hvb-hem och övergivna kommunbyggnader.
Svedala är en av flera småkommuner som söker tillfälliga bygglov för flyktingpaviljonger.
Andra kommuner tänker sätta lås till enskilda sovrum i större gemensamhetslägenheter och funderar på att ta över stugbyar och andra anläggningsboenden som Migrationsverket ska avveckla.
Under dagens möte lär diskussion uppstå kring det lämpliga i att en kommun hyr in privatbostäder till flyktingar. Den modellen ratas av Malmö, Helsingborg och Lund.
Malmö fann ett allt för svagt seriöst intresse av att hyra ut privatägda Attefallstugor till flyktingar. Lund ser kommunen som en dålig mellanhand för en andrahandsuthyrning.
– Det bör finnas en relation mellan dem som hyr och hyr ut. Annars hamnar kommunen i en konstig sits, säger Sara van Lunteren.
Det håller inte de mindre Skånekommunerna med om. Ängelholm söker med ljus och lykta efter privatbostäder. I annonser betonar man att det är kommunen som hyr:
"Det är en säkerhet för dig som önskar hyra ut en bostad. Genom att kommunen hyr bostaden av dig är du garanterad att hyran alltid betalas i tid, att bostaden kontrolleras kontinuerligt av personal från boendeenheten samt att kommunen ersätter om något går sönder."
FAKTA/Så många flyktingar ska få bostäder
De 33 Skånekommunerna måste ordna bostäder till 2 766 flyktingar i år, till 3 811 under nästa år – allt enligt den nya bosättningslag för nyanlända flyktingar som gäller sedan i våras.
De kommuner som ska ta emot flest är Malmö 1 148 (488 i år, 660 nästa år), Lund 922 (378, 544), Helsingborg 562 (228, 334), Vellinge 369 (159, 210), Trelleborg 287 (118, 169), Staffanstorp 225 (99, 126), Ängelholm 269 (98, 171) och Lomma 218 (97, 121) flyktingar.
Flera av dessa kommuner har ännu inte nått upp till halva årskvoten för 2016.
Gå till toppen