Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trump i nytt angrepp mot Vattenfall

USA:s tillträdande president Donald Trump har efter valsegern blåst nytt liv i striden mot svenska Vattenfalls havsbaserade vindkraftprojekt utanför Aberdeen i Skottland. Det handlar om ett mångmiljardprojekt, som ska vara klart 2018.

Donald Trump hade redan tidigt i sin presidentvalkampanj etablerat nära band med den brittiske brexit-politikern Nigel Farage och har nu föreslagit Farage som nästa brittiska USA-ambassadör. Arkivbild.Bild: Gerald Herbert AP/TT
Trump förlorade i december i fjol en utdragen rättslig strid om projektet. Men efter den oväntade valsegern för drygt två veckor sedan har han börjat dra i politiska trådar och bett om hjälp från Nigel Farage, ledare för det högerpopulistiska brittiska partiet Ukip och en av de pådrivande bakom brexit-kampanjen.
De båda träffades i Trump Tower fyra dagar efter Trumps seger i presidentvalet. Trump ska då flera gånger ha återkommit till frågan och bett Farage att hjälpa honom med en kampanj mot projektet, enligt Andy Wigmore, en rådgivare till Farage, rapporterar den brittiska tidningen Financial Times. Wigmore har sedan dess sparkat igång en kampanj ihop med försäkringsmagnaten Arron Banks under parollen "det förstör landsbygden".
Trump har själv därefter bekräftat att han tog upp frågan när han träffade Farage, enligt The New York Times.
Vattenfall har under hösten inlett bygget av anläggningar på land och nästa år ska vindmöllorna börja byggas till havs. Det politiska stödet är brett, enligt Markus Fischer, pressekreterare på Vattenfall.
– Utbyggnaden av vindkraft är helt i linje med både Storbritanniens och Vattenfalls ambitioner att öka andelen förnybar energiproduktion till låga kostnader, säger han.
Men han vill inte avslöja hur Vattenfall bedömer risken för att Trump som president kan ha större framgång i striden med Vattenfall än han hade då han bara var en missnöjd fastighetsägare.
– Det finns trots allt lagstiftning, politiska ambitioner och regelverk i Storbritannien. Jag vet inte om han (Trump) har förmåga att förändra det ramverket.
Trump har kallat vindkraftprojektet utanför Aberdeen "en katastrof" och tidigare hotat med att ta fallet till europeisk nivå. I en intervju med The Irish Times gick han så långt att han likställde projektet med Lockerbieattentatet 1988 – ett terrordåd som krävde 270 dödsoffer när en Boeing 747 sprängts i luften ovanför den skotska byn Lockerbie.
Det högljudda motståndet bottnar i att vindmöllorna kommer att störa utsikten från Trumps golfbana i området. Men han har även försökt övertyga beslutsfattare om att teknologin för havsbaserad vindkraft som ska utvecklas på området är förlegad.

Fakta: Miljardsatsningen som Trump vill stoppa

Den statliga svenska kraftkoncernen Vattenfall beslöt i juli i år, efter den utdragna rättsliga striden med Donald Trump, att investera drygt tre miljarder kronor i European Offshore Wind Deployment Centre (EOWDC), en vindkraftpark med en tillhörande teknikutvecklingsanläggning utanför den skotska kusten.
Vindkraftparken kommer bestå av elva vindkraftturbiner med en kapacitet på 92,4 megawatt samt en anläggning för test och utveckling av ny teknologi för havsbaserad vindkraft.
Bygget beräknas börja under senare delen av 2017 och ska tas i drift under våren 2018.
Källa: Vattenfall
Gå till toppen