Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Tystnaden får tala i Lund

Den svenska tryckfriheten firar 250 år. Det uppmärksammas i Lund med en jubileumsvecka i tystnadens tecken.

Yttrandefrihet är den 19:e rättigheten i FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter. Kuben placeras utanför Domkyrkan. Foto: Michel Östlund.
Jubileet inleds fredagen den 2 december utanför Domkyrkan med invigning av en kub som symboliserar yttrandefriheten, den 19:e rättigheten i FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter.
Inuti den 27 kubikmeter stora kuben kommer en film om yttrandefrihet att visas. Filmen är gjord av konstnären Michel Östlund som också står bakom kuben.
Eftersom den svenska tryckfrihetsförordningen var banbrytande uppmärksammas den också internationellt. Kuberställs även ut i New York, Budapest, Belgrad, Paris och Stockholm.
Bakom arrangemanget står Raoul Wallenberg–institutet i samarbete med Raoul Wallenberg–akademin i Stockholm, Svenska institutet och Lunds kommun.
Enligt Morten Kjaerum, chef för Raoul Wallenberg Institutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt, har yttrandefriheten drabbats av kraftiga bakslag på senare år runt om i världen. Och trenden verkar inte att avta.
"Europa måste än en gång vara ledande i arbetet för att skydda yttrandefriheten om auktoritära och odemokratiska krafter ska hindras från att inskränka mänskliga rättigheter", säger han i ett pressmeddelande.
Kuben invigs den 2 december kl 12.30 då Emma Berginger (MP), vice ordförande i Lunds kommunstyrelse, Anna Ringborg, projektledare på Raoul Wallenberg– akademin och Rolf Ring, biträdande chef för Raoul Wallenberg institutet talar.
Den 3 december kl 21 hålls en tyst minut för att hedra allt som aldrig sagts. Fast helt tyst blir det inte, samtidigt som den tysta minuten ringer klockorna i Lunds domkyrka för att markera stunden.
Den 4 december kl 21 ges en konsert, "Om tystnad", med sångerskan Sanna Hogman och saxofonisten Carl-Henrik Fernandi i Domkyrkoforum.
Den 5 december kl 19 hålls en paneldebatt på Kulturen om olika aspekter av yttrandefriheten i världen i dag. I panelen deltar journalisten Ulrika Knutson, illustratören Saad Hajo, chefen för Raoul Wallenberg institutet Morten Kjaerum ochCamilla Sylvan, nyhetsredaktör på Sydsvenskan.
Moderator är Mona Masri, programledare på P1 Kultur.
Gå till toppen