Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Engström

Dag 329 med Elvis: Harem holiday

Vini Poncia kom från ”Providence, the one in Rhode Island”, som det heter i en annan sång. Han slog igenom lite grann – ytterst lite får vi väl erkänna – som en av tre tonåriga sångare i ”Mr Lonely”.
Inte mycket att skryta med, men det räckte för att väcka intresset hos Phil Spector som snart började skriva låtar tillsammans med gruppens Peter Andreoli och Vini Poncia. The Ronettes och The Crystals sjöng in dem.
Långt senare skrev Vini Poncia närmare ett tjog låtar åt Ringo Starr och kom att skriva låten som tog Kiss till diskoteken, ”I was made for loving you”. Big deal, tycker ni kanske. Men vem som helst kan väl ta sig till ett disko. Frågan är hur man tar sig till ett harem? På semester?
Det där hände medan fortfarande ytterst få kände till honom. Vini Poncia och Peter Andreoli skrev ”Harem holiday”, som faktiskt blev svensk titel på Elvisfilmen ”Harum scarum”. Varför detta namnbyte? Jag har aldrig förstått det. ”Harum scarum” är kanske ett märkligt uttryck, obegripligt för svenska hjärnor anno 1965, men är verkligen ”Harem holiday” mindre konstigt?
Låten är en skojfrisk bagatell,  ett stycke oklanderlig matiné-rock’n’roll mitt i ett harem. Det mest kontroversiella är antagligen mixen på lp-utgåvan. Ljudet är extremt torrt, som om Elvis står i en telefonkiosk och sjunger rätt in i en planka. Inget eko och ingen återklang alls – antagligen för att det i all hast glömdes bort. Lyssna istället på filmversionen, som dessutom har bongos som ger ytterligare lite av välbehövligt liv.
Men vadå, semester i harem? Det förklaras, om än inte tillräckligt, i den där filmen. Elvis rollfigur uppehåller sig till en början i Las Vegas, där han raggas upp av säkerhetstjänsten som vill skicka honom till Bagdad för att stoppa en statskupp och bringa lite ordning. Som ett mellanting av Rudolf Valentino, James Bond och Rambo tar han ”The Big Beat to Bagdad”, som det heter i förtexterna. Resten är 90 minuter av svårkategoriserat flams. Läs lite mer här.
Gå till toppen