Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Idol"-Liam: "Rädd för vinsten"

"Idol"-finalen närmar sig med stormsteg. Juryfavoriten Liam Cacatian Thomassen siktar mot Globen men vet inte om han vill gå hela vägen. – Jag är nog lite rädd för vinsten, säger han.

Liam Cacatian Thomassen är den stora juryfavoriten i årets omgång av "Idol". "Jag uppskattar juryn jättemycket, de har varit helt ärliga hela vägen", säger han.Bild: Anders Wiklund/TT
De senaste veckorna har varit ännu mer fullmatade än vanligt för de kvarvarande deltagarna i "Idol". Utöver fredagsfinalerna har de också fått svara på en strid ström av frågor om Musikerförbundets, nu framflyttade, strejkvarsel mot TV4-programmet.
– Det har stört mig lite. Jag orkar inte ödsla min energi och tid på det för jag lägger redan ner så mycket tid och energi på allt det andra. Jag pallar inte att lägga ner något på någon strejkskit, säger Liam Cacatian Thomassen, som ändå tillägger att han tycker att den omtalade ersättningen från produktionsbolaget Freemantle är väl låg.
Annars har "Idol"-hösten varit en framgångssaga för Liam Cacatian Thomassen. Han har gått från klarhet till klarhet i fredagsfinalerna och hyllats unisont av juryn.
– Jag brukar vara väldigt självkritisk så det här är nog första gången jag säger att jag faktiskt är stolt över mig själv. Jag kanske inte är bäst i världen men jag är bättre än jag var förut och det är därför jag är med i den här tävlingen – för att tävla mot mig själv.
Nu är det bara fyra deltagare kvar i årets "Idol". I fredagens kvartsfinal ska de först sjunga varsin Måns Zelmerlöw-låt – handplockad av Eurovision-vinnaren själv.
Liam Cacatian Thomassen fick hitsingeln "Should've gone home".
– Det känns najs, den är skön att lyssna på och skön att sjunga. Måns sa att "du är lite cool, har lite swag, så jag tänker att jag ger dig den här tuffare låten". Den handlar om kärlek som inte fungerar och det kanske är min värld. Han fattar att jag kan ta upp den känslan från mitt hjärta.
Sedan ska idolerna sjunga varsin helt ny låt som de skrivit tillsammans med erfarna producenter och låtskrivare. Liam Cacatian Thomassen ska göra en modern och urban låt med både sång och rap.
– Jag är väldigt rädd att folk inte ska förstå sig på min låt. Jag vill alltid vara udda och det är precis vad den här låten är, jag känner att jag gör min grej. Jag hoppas att folk ska tycka om den för jag vill inte åka ut som fyra.
Precis som övriga deltagare siktar han mot "Idol"-finalen i Globen den 9 december.
– Jag har aldrig varit i Globen så det hade ju varit mäktigt om jag skulle få uppträda första gången jag är där.
Samtidigt säger Liam Cacatian Thomassen att han är "lite rädd" för att vinna "Idol".
– Jag vet inte exakt vad vinsten innebär. Det känns som att man bara flyger rakt in i ett kontrakt som man inte har någon talan om.
Historiskt har man väl sagt att det är bättre att komma tvåa?
– Det hade varit najs att bli tvåa. Det känns som att stanna precis på topp, går man ett steg till så ramlar man ner för berget. Men jag vill inte prata illa om "Idol"-vinsten, det är bara min synvinkel på det. I slutänden är det ju ändå inte jag som styr hur det går.
"Idol" sänds i TV4 på fredag klockan 20.00.

Fakta: Låtarna i fredagsfinalen

Rebecka Karlsson, 16, Ekeby
• Låt 1: "Hope and glory" (Måns Zelmerlöw)
• Låt 2: "If I were you" (egen låt)
Oskar Häggström, 17, Sundsvall
• Låt 1: "Fire in the rain" (Måns Zelmerlöw)
• Låt 2: "Underdogs" (egen låt)
Liam Cacatian Thomassen, 19, Göteborg
• Låt 1: "Should've gone home" (Måns Zelmerlöw)
• Låt 2: "Beautiful silence" (egen låt)
Charlie Grönvall, 26, Stockholm
• Låt 1: "Hanging on to nothing" (Måns Zelmerlöw)
• Låt 2: "Running wild" (egen låt)

Fakta: Liam Cacatian Thomassen

Ålder: 21 år.
Från: Göteborg.
"Idol"-historia: Fick hembesök av juryns Quincy Jones III som delade ut en guldbiljett. Hade själv aldrig haft en tanke på att söka till "Idol" men hoppade ändå på tåget. Efter en mycket svajig slutaudition har han gått från klarhet till klarhet i tävlingen och fått ta emot rejäla hyllningar av juryn.
Gå till toppen